‘Guia d’observació del cel’, «munició» per qui vulgui gaudir mirant el firmament

El llibre es presentarà el pròxim divendres 22 de març a la llibreria Adserà de Tarragona

Per . Actualitzat el

Identificar les constel·lacions i els planetes que es poden veure a simple vista ha passat pel cap de tothom alguna vegada. Alguns agosarats han adquirit alguna guia del cel o s’han descarregat alguna aplicació al mòbil, però en ambdós casos s’han trobat mancats d’informació. El tarragoní Joan Anton Català, astrofísic i divulgador científic, ha posat remei a aquest handicap. Guia d’observació del cel, tot i que pertany a la col·lecció «per a nois i noies» de l’editorial Cossetània, és un llibre pensat per a un públic de totes les edats que vulgui iniciar-se en el món més pràctic de l’astronomia. «Està pensat perquè tothom pugui mirar el cel sense necessitat d’instruments i entendre què hi ha allà dalt, com trobar-ho, què vol dir tot això que tenim penjat dalt del cel», explica Català.

El llibre està dividit en dues parts. La primera explica de forma molt pràctica la teoria per tal que tinguem fonaments quan alcem la mirada al cel nocturn. La segona és més pràctica, explica com i quan trobar els astres i conté exercicis que conviden el lector a practicar.

A l’hora d’elaborar aquesta guia, Català recorda que des de ben petit ha tingut moltes de guies i que quan va haver de fer aquesta va pensar: «quin és el llibre que a mi m’hauria agradat tenir quan vaig començar a mirar el cel?». En aquest sentit, remarca la importància no només d’explicar com trobar els astres sinó també quan. Per aquest motiu, el llibre inclou taules d’aquí al 2025 per veure els planetes, quan hi haurà superllunes… També quines constel·lacions podem veure depenent de l’estació de l’any i la mitologia associada. «Totes venen dels grecs i totes tenen una història bonica al darrere que està relacionada amb els seus déus», comenta l’autor.

Un altre exemple de la transversalitat de l’obra la trobem dins l’apartat de planetes, on no només s’explica com localitzar-los al cel sinó també com els estem explorant, què fem per treure’n més informació, quines van ser les primeres missions… «És munició per a la gent perquè quan miri el cel pugui gaudir», explica Català, que admet que cada vegada hi ha més interès de la ciutadania en aquest camp. Un baròmetre per conèixer aquest interès és que cada vegada fa més conferències i, sense anar més lluny, el mateix dia de l’entrevista venia de fer-ne a dues escoles de la ciutat. «Als nois i noies els encanta, pregunten i s’interessen molt per tot aquest camp».

Guia d’observació del cel és el cinquè llibre d’en Joan Anton Català. L’anterior també amb l’editorial vallenca és 100 qüestions sobre l’univers. «A diferència del 100 qüestions sobre l’univers, Guia d’observació del cel és un llibre pràctic per a persones que el que volen és mirar el cel, localitzar planetes, saber què és aquella llum, saber quan passa l’estació internacional espacial i si la puc veure, o si puc veure satèl·lits artificials… tot a simple vista o amb uns prismàtics».

El llibre es presentarà aquest divendres 22 de març a la llibreria Adserà de Tarragona a les 19 hores.