Engeguen les prospeccions de la graderia nord del circ

Els treballs, a diferents solars del carrer Ferrers, serviran per crear un espai de divulgació

Per . Actualitzat el

Comencen les prospeccions arqueològiques de dos solars municipals per tal de conèixer l’estat de conservació d’una part de la graderia nord del circ romà de Tàrraco. Es tracta d’una intervenció que ha de durar menys de dues setmanes i que s’està duent a terme a tocar del carrer Ferrers i al costat de les restes de la plaça dels Sedassos.

Els treballs han de servir per datar cronològicament les restes conservades i per avaluar quines metodologies són les més adients de cara a una segona fase de l’excavació. «Tenim claríssim que hi ha circ», ha admès l’arqueòloga municipal, Imma Teixell, «el dubte és amb quin grau d’afectació».

Teixell posa dos exemples dels possibles resultats d’aquestes prospeccions: per una banda el Trinquet Vell, que conserva la graderia tot i no haver-hi seients; i per l’altre la plaça dels Sedassos, on la graderia majoritàriament ha desaparegut i només queden les voltes que aguantaven la graderia i les parets mitjaneres entre volta i volta. «Pot ser que els usos que es van donar a aquests espais requerís l’enderrocament de part de les voltes i dels seients, com pot ser que s’adaptessin i per tant ho puguem recuperar».

Depenent d’un resultat o de l’altre, la posterior intervenció variarà molt tant tècnicament com econòmica. La idea és integrar el nou espai a la ruta patrimonial i turística de la grada nord del circ romà i fer-ho netejant la cara del carrer Ferrers que, tal com admet la consellera de Patrimoni, Begoña Floria, «és poc atractiu des d’un punt de vista d’itinerari turístic o de visualització del patrimoni i requereix un tractament en la línia del que s’ha fet al Trinquet Vell, que el converteixi en un espai interpretable més o menys excavat depenent de la disponibilitat pressupostària».

Ara per ara, el pressupost per dur a terme aquestes excavacions i la fase posterior és d’uns 380.000 € gràcies a les aportacions de la Fundació Mútua Catalana, l’Ajuntament de Tarragona i l’1% Cultural. Una partida que, des de Patrimoni, es calcula que servirà perquè durant tot el 2016 s’estigui treballant en aquest espai. «Aquest és l’any del circ», ha recordat Floria fent menció al Congrés d’Arqueologia que versarà sobre l’equipament romà i al desenvolupament del Pla director del circ romà xifrat en 45.000 €. Un projecte ambiciós, amb un full de ruta a 20 anys, que consisteix a recuperar l’evolució històrica d’aquest espai que comprèn tota l’àrea on s’asseia el circ al segle I dC.