EdT demana un ‘pacte de ciutat’ per la recuperació econòmica

Els empresaris defensen el projecte de Mas d’en Sorder com a exemple d’inversió productiva

Per . Actualitzat el

L’agrupació ‘Empresaris de Tarragona’ (EdT), integrada per més d’un centenar de professionals i empreses del territori, ha presentat un decàleg de mesures per a la recuperació econòmica de la demarcació. El president d’EdT, Sebastià Cabré, ha proposat en primer lloc un esforç d’entesa entre tots els partits polítics de l’Ajuntament per aconseguir un pacte de ciutat “amb acords de Govern forts que evitin la fragmentació actual i la complexitat per dinamitzar qualsevol projecte de ciutat”.

‘Empresaris de Tarragona’ ha presentat les seves propostes al Golf Costa Daurada Tarragona Sports Center, i no per casualitat. Un dels eixos de la recuperació està lligat al turisme de qualitat i, per tant, a iniciatives ambicioses vinculades al Turisme Deportiu. Cabré ha defensat el projecte de la família Miquel, un empresari local, com a exemple d’inversió productiva necessària a la ciutat i també de la paràlisi de l’actual Ajuntament. “Un empresari de Salou ha aconseguit situar-se al mapa del turisme esportiu nacional amb una inversió cinc vegades menor de la prevista a Mas d’en Sorder”, ha manifestat Cabré. “Fan falta projectes tractors pel posicionament d’una marca turística: evidentment, la Costa Daurada no seria el mateix sense PortAventura”.

En aquest sentit, EdT exigeix valorar les inversions privades del territori que es fonamentin en les estratègies de ciutat, projectes en desenvolupament de qualitat empresarial indubtable com el turisme esportiu, que es van arrencar després dels Jocs Mediterranis han de convertir-se en veritables motors de riquesa per la ciutat.

Els empresaris demanen també el lideratge dels ajuntaments per l’atracció de projectes de l’economia circular. El Green Deal, o Pacte Verd Europeu, pot suposar per Espanya, Catalunya i Tarragona una oportunitat única d’inversions públiques molt similars a la que als finals dels anys 80, van suposar els plans FEDER.

“Projectes que es troben aturats o encallats per falta de finançament, tenen una oportunitat, i en concret dos molt importants: la Rambla del Mar i el Tramcamp”. El primer implica convertir el barri de mar de la ciutat en un projecte europeu verd que recuperi l’antiga Tabacalera i el frontal de vies de la façana litoral de Tarragona. Amb el segon es pot generar electricitat a la planta de tractament de residus e incineradora i convertir-lo en combustible del Tramvia del Camp. “Ens crearia un eix de mobilitat entre els municipis de L’Hospitalet i Torredembarra, tot arribant també a Reus, que ens posaria en el mapa europeu de nova mobilitat”.

Amb Sebastià Cabré han comparegut els vicepresidents Cristian Compte -restauració i oci- i Héctor Álvarez -comerç- que han explicitat les dificultats que pateixen els seus sectors. Compte ha defensat els empresaris de l’oci nocturn com els millors instruments de control dels contagis entre el jovent, “amb un consum regulat i totes les precaucions que desapareixen als ‘botellons’ de platja i carrer”.

Per la seva part, Álvarez ha presentat propostes específiques per al comerç, com la recuperació de tots els espais buits en els principals carrers comercials de la ciutat amb polítiques de trasllat d’oficines a locals comercials. Es demanen tres accions molt determinades: subvenció de tots aquells despatxos i oficines que es troben en pisos i volguessin fer el canvi a establiments en planta baixa; canvi en les ordenances municipals per activitats empresarials de nova implementació; i una taxa impositiva als locals sense activitat per més de sis mesos per afavorir una nova bossa de locals en lloguer.