El creixement econòmic del territori tendeix a aturar-se

L’Informe de conjuntura econòmica apunta a una millora malgrat el llast de la contractació temporal, la manca de finançament i l’estancament dels preus

Per . Actualitzat el

L’Informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre reflecteix que el 2019 l’economia ha experimentat una variació positiva respecte de l’exercici anterior, però amb una tendència a frenar el creixement. Tot i això, el document elaborat pel Grup de Recerca d’Indústria i Territori (GRIT) de la URV considera que els resultats del quart trimestre han estat més positius del que els pronòstics anteriors assenyalaven. Amb aquesta tessitura incerta es continua plantejant un menor creixement malgrat que les previsions per a Catalunya continuen sent superiors a les de la zona euro.

Joaquim Margalef, un dels responsables de l’informe, destaca que des de 2012 a totes les comarques de Tarragona s’ha produït «una disminució de la població estrangera que té un efecte complementari significatiu perquè hi ha menys creació d’ocupació». Això es deu al fet que «la població estrangera té una capacitat de mobilització superior a l’autòctona i si en un lloc no es creen llocs de treball, se’n va».

Aquesta circumstància i el fet que l’ocupació creixi un 4,9% interanual gràcies als serveis, fa que el nombre d’aturats hagi baixat un 3,5% interanual el 2019. Una davallada important, segons Margalef, que retrocedeix fins al 2015 quan la taxa d’atur a Tarragona estava en el 21,85%, «en aquests moments estem en el 11,96% d’aturats, però és significatiu que està 1,5% més que la catalana i 2 punts per sota de l’espanyola».

Pel que fa a la contractació laboral, tot i l’increment del 9,9% en dades interanuals, continua bevent d’una temporalitat excessiva. L’informe conclou que del total de contractes laborals, més del 50% són de durada inferior als 3 mesos. «La temporalitat no millora i això té conseqüències negatives sobre el consum intern a mitjà i llarg termini», comenta Margalef que, a tall de comparativa, recorda que «els contractes indefinits que representa Tarragona sobre Catalunya és del 7,5% i el PIB de Tarragona sobre Catalunya està entre el 10 i l’11%, mentre els temporals estan un 10% per sobre de Catalunya».

A banda, el darrer trimestre de 2018 es manifesta una disminució de l’indicador de preus en valors interanuals fins al punt que en alguns mesos de l’exercici actual l’indicador ha estat negatiu, un fet que si es reproduís de forma seguida podria ocasionar una recessió.

Els crèdits bancaris continuen a la baixa. El tercer trimestre de l’exercici, el descens interanual ha estat del 2,25%. En canvi, els dipòsits han augmentat un 6,59%. El crèdit hipotecari ha incrementat un 8,46%, mentre que el nombre d’hipoteques ha disminuït un 5,96%. El valor mitjà per hipoteca és inferior a la zona que al conjunt català on ha augmentat cada any des de 2016, mentre que a Tarragona ha anat decreixent, excepte el darrer exercici.

El turisme incrementa el nombre de pernoctacions en un 0,81% però baixa el nombre de nits d’estada i, per tant, la despesa. Un factor a tenir en compte és l’aeroport de Reus, que tot i que manté el nombre de passatgers ho fa a costa d’incrementar els vols. «Cada avió ve amb menys passatgers i en el cas de les companyies low cost com les que hi actuen, el fet de no tenir un volum d’ocupació superior al 52% pot plantejar problemes significatius amb la seva dinamització». De cara a la pròxima temporada, el sector està atent a l’evolució del Brexit, als efectes de la suspensió de pagaments efectuada per Thomas Crook el passat setembre i a la incidència del coronavirus.

Una alarma sanitària que està afectant i afectarà al comerç exterior. Manuel Montaño, director general d’Afepasa, ha alertat en aquest sentit que la previsió és que pugin els estocs perquè baixaran les exportacions. I recomana a les empreses que surtin a vendre a l’exterior, especialment a l’Àfrica.

Des del GRIT també es recomana treballar en l’exportació i diversificar-la amb productes de més valor afegit, ja que l’augment interanual del 5% ve donat essencialment a l’increment de líquids a doll, mentre que els sòlids a lleure s’estabilitzen en els mateixos valors que l’exercici anterior i la càrrega general cau visiblement (un 17,27% en el cas dels contenidors).