Pèrdues milionàries a causa del pas del temporal Gloria pel territori

La Diputació de Tarragona treurà una línia d’ajuts als municipis el mes de març gràcies a la qual les localitats podran sol·licitar fins a 50.000 euros

Per . Actualitzat el

Fa dues setmanes que el temporal Gloria va causar estralls al territori i les diverses administracions i entitats ja han fet balanç del cost dels desperfectes. Més enllà del dany mediambiental i de la pèrdua de línia de costa que s’anirà recuperant de forma natural o amb actuacions dels consistoris, el temporal va tenir conseqüències directes en equipaments públics i privats. És el cas, per exemple, del Port de Tarragona, que xifra les pèrdues directes en poc més d’un milió d’euros, o dels càmpings de la capital tarragonina, que donen unes pèrdues de valor similar.

En aquest sentit, l’Agrupació de Càmpings Tarragona Ciutat ha lamentat «la situació d’absolut desemparament patit pels empresaris per part de l’Administració local, que encara no s’ha posat en contacte per conèixer l’abast dels perjudicis i donar suport de cara a la pròxima campanya 2020».
«Hem hagut d’adoptar mesures excepcionals per evitar mals majors; en l’actualitat, les pèrdues estan quantificades en més d’un milió d’euros entre tots els càmpings que formen l’Agrupació», explica el president de Càmpings Tarragona Ciutat, Agustí Peyra, que celebra que la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Tarragona, Carme Mansilla, sí que ha pogut veure in situ la magnitud de les destrosses del temporal: «Des de l’Agrupació de Càmpings Tarragona Ciutat –destaca Peyra–volem agrair el seu interès per ajudar a millorar la nostra situació».
Càmpings Tarragona Ciutat, que treballa en coordinació amb la Delegació Provincial de Costes per planificar les actuacions al litoral, confirma que la situació estarà normalitzada de cara a la temporada de Setmana Santa, quan les instal·lacions reobren. «Es treballa a contrarellotge per poder recuperar l’activitat a principis d’abril, quan arrenca la temporada», diu Agustí Peyra.
Per altra banda, el Port de Tarragona ha quantificat en més d’un milió d’euros els danys ocasionats a les instal·lacions portuàries arran del temporal Gloria de la setmana passada. La part més perjudicada és la del dic de Llevant i, en conseqüència, al passeig de l’Escullera, que tot i que encara roman tancat una setmana després del temporal ja està habilitat. A banda, Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona, recorda que a les pèrdues materials cal sumar-hi la reducció d’activitat portuària a causa del temporal que també ha tingut un impacte negatiu en les xifres de l’ens marítim.

Més de sis milions de pèrdues a les escoles de la província

El Departament d’Educció valora en 10.127.000 euros els danys del temporal Gloria a les escoles i instituts del país. En total, s’han compatibilitzat incidències en 499 centres, la majoria de les quals són filtracions d’aigua, inundacions en interiors, caiguda d’arbres, despreniments, cobertes malmeses i equips elèctrics o informàtics fets malbé.
Per territoris, les Terres de l’Ebre acumulen danys per valor de 3.675.000 euros, amb incidències en 40 centres. A Tarragona, els danys es valoren en 2.415.000 pels 28 centres afectats.

Els municipis de les Terres de l’Ebre, els més perjudicats

Els danys del temporal Gloria a Tortosa pugen almenys a 2,8 milions d’euros, segons ha anunciat l’alcaldessa del municipi, Meritxell Roigé, que ha advertit que es tracta d’una xifra «estimativa». Les destrosses han afectat camins com el del barranc de Fullola, els barrancs de les Monges, de la Llet o del Rastre, el camí del Ranxero o el camí de Salvaaigües, entre altres. També hi ha hagut danys als nuclis de Reguers i de Vinallop, a banda de caigudes de murs, marges o talussos, que han quedat escampats per tot el terme municipal. Almenys mig milió d’euros correspon a desperfectes en equipaments. El consistori farà arribar la relació de danys a la Generalitat i al govern espanyol per demanar ajudes per a les reparacions.

Ajudes als municipis afectats

La Diputació de Tarragona obrirà, al març, una línia d’ajuts per pal·liar els danys ocasionats als municipis deltaics pel temporal Gloria. L’ens supramunicipal ja tenia prevista aquesta partida als pressupostos i ara es planteja augmentar-la, a través d’una modificació de crèdit, per tal d’afrontar futurs fenòmens meteorològics. Els municipis rebran un màxim de 50.000 euros per reparar els béns i serveis públics afectats, segons ha detallat la presidenta, Noemí Llauradó.

245 reclamacions a les asseguradores

Els afectats pel temporal Gloria ja han començat a reclamar les seves compensacions. El Consorci de Compensació d’Assegurances, que és l’encarregat de fer-ho, ha iniciat els tràmits de 1.684 reclamacions. Concretament, en són 893 de la demarcació de Barcelona, 521 de la de Girona, 245 de la de Tarragona i 24 de la de Lleida.
Es preveu que a Catalunya hi haurà més de 5.000 reclamacions com a conseqüència de les destrosses causades pel temporal.