«No tenim res contra les fàbriques, però ara a Bonavista tenim por»

Una cinquantena de famílies del barri afectades per l’explosió d’IQOXE ja han reclamat a l’asseguradora de la companyia

Per . Actualitzat el

Por, dolor, impotència… són algunes de les paraules que repeteixen els veïns del barri tarragoní de Bonavista quan els interpel·lem al voltant dels fets d’Iqoxe. Han passat dues setmanes des de l’incident químic més greu que es recorda des de l’atemptat d’Empetrol el 1987. El barri aparentment ha tornat a la normalitat, però la incertesa viscuda ha fet trontollar un dels pilars de la zona. «Encara no ens hem refet de l’ensurt», ens explica la Loli Gutiérrez, presidenta de l’Associació de Veïns de Bonavista.

L’activitat a la seu de l’AV de Bonavista aquests dies és constant. Ells s’encarreguen de recollir les reclamacions pels desperfectes ocasionats per l’explosió. De moment, n’han comptabilitzat unes 50, tot i que admeten que hi ha veïns que ho estan fent pel seu compte i, fins i tot, els serveis jurídics de l’Ajuntament de Tarragona també han posat en marxa un servei d’assessorament als afectats. «Encara que facin els tràmits amb la seva companyia d’assegurances, el demanem que vinguin aquí perquè nosaltres ens encarregarem que ho pagui l’asseguradora de la companyia», recorda la presidenta de l’AV de Bonavista.

«Van venint a poc a poc, per exemple hi ha gent que potser tenen un pis aquí però viuen fora i no han vist els desperfectes fins fa poc», ens comenta. En molts casos la gent no sap ben bé on ha d’anar ni a qui ha de recórrer. Per això des de l’AV es fa una crida als veïns i veïnes perquè no dubtin a consultar-los.

Els que van al local de l’entitat veïnal són majoritàriament gent gran que no saben fer els tràmits en línia. Allí els rep la Loli que els ajuda a elaborar les reclamacions. «Ells van aixecar el barri fa anys, ara ens toca ajudar-los en un moment tan difícil», ens comenta la líder veïnal visiblement emocionada.

I és que les emocions al barri de Ponent estan a flor de pell. «Jo no paro de dir que tots necessitaríem un psicòleg», ens confessa la Loli. «Aquests carrers tan bonics de color blanc que es van tornar taronges», rememora lamentant que «no sabíem res, ningú ens deia què passava ni què havíem de fer, les sirenes no sonaven…». Perquè això és el que reclamaven a la manifestació del passat dimarts al barri: «les sirenes haurien d’haver sonat».

Un argument que, lluny de ser forassenyat, és del tot coherent si ens fixem en les xarxes socials de Protecció Civil minuts després de l’incident en les quals s’instava la població de diversos municipis de la zona a confinar-se sense que sonessin les sirenes. I d’on sorgeix el dubte: si es vol confinar la població, per què no es fan servir tots els canals possibles per informar?
Aquesta incertesa fa que el veïnat se senti insegur després d’anys de normalitat. «No tenim res en contra de les fàbriques», recorda la Loli fent menció als llocs de treball que han generat les empreses químiques al barri des de fa dècades. «Però ara tenim por, sobretot els treballadors, que han vist com companys morien cremats».

En aquest sentit, la representant dels veïns adverteix que fins que no vegin que hi ha solucions no pararan: «d’aquí a dos mesos no callarem. Hi ha un abans i un després a Bonavista».

El consistori també ofereix un servei d’assessorament

L’Ajuntament de Tarragona ofereix, des d’aquesta setmana i en paral·lel, el mateix servei d’assessorament a la ciutadania per reclamar els danys causats arran de l’explosió a l’empresa química IQOXE. L’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC) informa i orienta sobre les diverses vies de què disposa la ciutadania per reclamar els danys i també ofereix les tramitacions.
Hi ha dues vies per fer les reclamacions. D’una banda, les persones perjudicades que disposin d’assegurança de danys al seu immoble hauran de comunicar el sinistre a la seva companyia d’assegurances particular, que tramitarà la reclamació. D’altra banda, les persones perjudicades que no tinguin assegurança pròpia o en el cas que la companyia asseguradora particular no presti cobertura pels danys soferts. En aquest cas, poden fer una reclamació directament a la companyia asseguradora IQOXE. La persona perjudicada haurà d’acompanyar la reclamació d’una sèrie de dades, que es poden consultar a la web de l’Ajuntament de Tarragona.