Paguen justos per pecadors

Per . Actualitzat el

Tarragona apujarà la taxa d’escombraries un 12% perquè no reciclem prou. Ja fa un fotimer d’anys que l’Agència de Residus de Catalunya avisa que no reciclar sortirà car. En realitat, sempre ha sortit car pel medi ambient però, ja se sap, fins que no toquen la butxaca, les coses no esdevenen reals.

L’equació és senzilla:  la Generalitat encareix la valorització dels residus que no reciclem per obligar els ajuntaments a reciclar i els ajuntaments encareixen l’impost de la brossa per obligar els ciutadans a reciclar. Però, com haureu deduït, en aquesta operació hi manca un factor: per què hem de pagar més els que ja reciclem?

Doncs això, que la solució és que paguem tots i les magnífiques campanyes de sensibilització. De veritat algú és prou ingenu per creure que a hores d’ara, amb el canvi climàtic en boca de tothom i la Greta Thumberg donant voltes pel món, es pot convèncer els que no reciclen apel·lant als seus sentiments o al seu civisme?

Si les administracions haguessin actuat igual amb la seguretat ciutadana o la viària avui viuríem en una peli de Mad Max.

Agafem d’exemple els accidents de trànsit: multes, controls, radars, carnet per punts, penes de presó… Els bons resultats són visibles. Diu poc de la nostra societat que se’ns hagi de tractar com a infants i castigar-nos perquè la cosa funcioni, però la realitat més val acceptar-la si volem aconseguir solucions. Sancionar, ara per ara, i a l’espera d’un futur utòpic, és necessari.

Les administracions ho saben perquè sancionen per gairebé qualsevol cosa. Tret, és clar, per no reciclar. Bé, tampoc és exacte perquè ens sancionen a tots, inclosos els que reciclem. A aquells ingenus que veiem veïns i restauradors tirar la brossa sense separar amb tota la normalitat del món perquè lamentablement és així: poden delinquir i ningú no els castigarà. Com a molt, els donaran un imant de nevera que els explica com reciclar.