El govern municipal i la CUP arriben a un acord per aprovar els pressupostos

El pacte inclou reunions bimensuals per assegurar la seva aplicació i fer seguiment de l’acord d’investidura

Per . Actualitzat el

De «viacrucis» ha titllat la portaveu de la CUP a Tarragona, Laia Estrada, els darrers dies de negociacions dels comptes municipals retraient a l’equip de govern no haver iniciat les trobades abans. El portaveu del Govern, Xavi Puig, ha admès que entre la «inexperiència» i «les ganes de canviar les coses», el temps se’ls ha tirat a sobre però «al gener ja començarem a treballar en els de 2021». «Hem hagut de fer un exercici per veure que és el més prioritari i que no de tot el que volem canviar», explicava la líder dels comuns, Carla Aguilar. Entonats els mea culpa i amb ganes que no torni a succeir, govern i CUP es comprometen a fer una taula bimestral per fer un seguiment dels comptes que s’aprovaran aquest divendres amb els vots favorables dels tres grups i els de Junts per Tarragona. «No entendríem que C’s votés en contra d’uns pressupostos que inclouen el 85% de les propostes que ens van fer i més milions invertits en aquests temes que els que ells mateixos preveien», ha reptat el portaveu d’ERC.

Com en tot negociació hi ha hagut estires i arronses. S’ha quedat fora, per exemple, la partida en lluita contra la corrupció que la CUP sol·licitava, «no perquè no vulguem lluitar contra la corrupció sinó perquè hem de trobar punts en comú de com fer-ho», ha explicat Puig. En canvi, i tenint en compte que la proposta inicial de pressupostos ja contenia algunes peticions de la CUP com els estudis de qualitat de l’aire, de valor paisatgístic de la Budellera i de viabilitat per internalitzar el contracte de la brossa o les inversions en l’Anella Verda, en els carrils bici, en pobresa energètica i per dur a terme un pla de xoc a les escoles; la CUP ha aconseguit un acord perquè es despleguin les seves propostes a partir de modificatius de crèdit. Això permetrà incrementar fins als 200.000 euros el projecte educatiu de ciutat, fins als 125.000 als casals d’estiu municipals i que es gestionin des de l’IMET i no des de Serveis Social; que es destinin 600.000 euros en rehabilitació d’habitatges permanentment desocupats que posteriorment es destinin a lloguer social; crear un fons de contingència de 100.000 per les beques menjador dels infants; i destinar 10.000 euros per tenir un banc de recursos per a les entitats de la ciutat; i desplegar la taula de gestió del patrimoni. «Malgrat que no són els pressupostos que nosaltres volíem, amb aquest acord ens podem donar per satisfetes i per això donarem un “sí” però un “sí” crític», ha explicat Estrada fent referència a la poca previsió a l’hora de negociar els pressupostos.

A banda de donar fe que es duen a terme les inversions pactades en els pressupostos, les reunions bimensuals serviran per garantir que es compleix el pacte d’investidura i per treballar en els pressupostos del 2021. Amb tot, quan es pregunta al Govern municipal sobre l’entrada dels anticapitalistes a l’executiu, el seu portaveu tira pilotes fora: «hem d’anar partit a partit, vam aconseguir una investidura que molts creien que no seria possible i ara aprovem els pressupostos que són fonamentals per governar».

Vots decidits

Cal recordar que Junts per Tarragona ja va donar el vist-i-plau a la proposta de pressupostos presentada pel conseller Fortuny i que el PP ja va anunciar el seu vot negatiu. Amb els vots a favor de la formació d’en Dídac Nadal i dels cupaires ja no influirà el sentit del vot dels socialistes ni de C’s.