Tarragona tomba el mur de la discapacitat

Centenars de persones amb capacitats diverses han fet una crida a enderrocar els perjudicis en el marc del seu dia

Per . Actualitzat el

Xocolata calenta per a un dia fred i puntades de peu davant les limitacions que la societat vol imposar al col·lectiu de persones que reben el nom de discapacitats. El dia internacional continua arrossegant la càrrega d’un nom que oblida les nombroses capacitats que tenen totes les persones, però ara col·lectius i administració treballen per capgirar la situació. «És un canvi de paradigma, és un canvi en la manera de descriure una realitat: quan dius discapacitat et centres en els handicaps mentre que quan dius capacitats diverses et centres en les coses positives», explica la regidora de la nova conselleria de Capacitats Diverses de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill.

Per Aguilar, la creació d’aquesta conselleria és un pas «important perquè fins ara es feien accions sobre la discapacitat des d’altres regidories, però ara li hem donat entitat». Tot i això, la voluntat és que les accions siguin cada vegada més transversals i «l’any que ve volem fer un diagnòstic per veure com està la ciutat d’accessibilitat tant física com psicològica i saber quines són les barreres i les qüestions més urgents que cal resoldre».
De moment, el primer mur que han enderrocat polítics i persones de capacitats diverses ha sigut simbòlic, amb capses de cartró que resaven mots que estigmatitzen la discapacitat. «Ahir les vam muntar i avui ens ha encantat tirar-les», explica la Laura, usuària del Taller Ocupacional Estela.
«Sentint-se escoltats, sentint-se integrats, sentir que poden participar de la societat i que tot es normalitza, que es tenen en compte les seves capacitats diverses», així ens descriu la Blanca Ferrer, directora del Taller Ocupacional d’Estela, com viuen el dia d’avui les persones interpel·lades per l’efemèride.
En aquest sentit, el Taller Ocupacional d’Estela, una veu autoritzada a l’hora de demostrar les capacitats d’aquells anomenats discapacitats, dona un missatge clar a la ciutadania i l’administració: «en som capaços, ja que si se’n tenen ganes, si s’aprofiten els recursos (econòmics en calen però també humans) es poden fer meravelles», rebla Ferrer.