«El canvi climàtic incrementarà els incendis forestals a Tarragona»

Clare Goodess és directora d’Unitat de Recerca Climàtica a la Universitat d’East Anglia

Per . Actualitzat el

Clare Goodess és investigadora i directora sènior de la Unitat de Recerca Climàtica de la Universitat d’East Anglia (Norwich, Regne Unit). És una científica reconeguda internacionalment en el desenvolupament i l’ús de projeccions i escenaris regionals del canvi climàtic. Treballa a la interfície entre els modificadors del clima i els usuaris de la informació climàtica, la qual cosa fa que tingui un paper líder en el desenvolupament de serveis climàtics a tot el món.

Encara som a temps d’aturar el canvi climàtic?
Soc optimista i crec que si actuem molt ràpid i deixem d’emetre gasos amb efecte d’hivernacle hi ha esperança. Però ja estem compromesos amb alguns canvis al clima perquè hi ha sistemes, especialment els oceans, que trigarien molt de temps a reaccionar encara que deixéssim d’emetre carboni demà.

Quines conseqüències patirem si no s’atura?
La temperatura de la Terra pujarà tres graus i se succeiran canvis irreversibles. El que anomenem punts de no retorn, a través dels quals no hi ha marxa enrere. El sistema climàtic és una cosa molt delicada, interconnectada i equilibrada que es retroalimenta, i si l’espatllem massa ens exposem a canvis irreversibles.

Algunes d’aquestes conseqüències ja les estem vivint.
Sí. Des de l’època preindustrial la temperatura global s’ha incrementat un grau i en veiem els efectes arreu: en el creixement del nivell del mar, el desglaç dels pols, una arribada més matinera de la primavera a molts llocs, moltes parts del món on s’incrementa la sequera…

Vostè que és especialista en escenaris climàtics locals, podria dir-nos què podem esperar del canvi climàtic a la nostra àrea?
El Mediterrani és una àrea molt vulnerable i algunes persones la descriuen com un focus del canvi. Els escenaris que tenim ens mostren una davallada de les pluges, especialment a l’estiu, i tenim algunes indicacions que diuen que quan plou, són precipitacions més intenses i violentes. Això pot provocar més riuades, a conseqüència de les fortes pluges. Clarament s’està veient que Tarragona i Catalunya estan sotmeses a més incendis forestals i la nostra projecció ens diu que això es veurà incrementat en el futur per efecte de l’escalfament global.

Com aquesta tardor estiuenca que estem tenint. Estan canviant les estacions?
En molts llocs del món el patró tradicional de les estacions està canviant, en molts casos la primavera arriba abans. I això pot ser perillós perquè si tu tens cultius el risc de gelades és més gran i pots perdre la collita. L’arròs n’és un exemple, és molt sensible al canvi de temperatures.

Les previsions es poden fer compartint dades climàtiques entre les diverses regions, oi?
Compartir les dades entre els diversos països està millorant coneixements i cada vegada es fa més, però s’ha de treballar per fer-ho de manera més regular per tal de gestionar millor els recursos aquàtics i energètics. Nosaltres traiem una informació molt complexa dels models climàtics i intentem presentar-la de manera que pugui ser utilitzada per qualsevol ens o companyia que ho necessiti.

Les empreses estan conscienciades i veuen un benefici en el fet de treballar per evitar el canvi climàtic?
Un negoci ha de treure un benefici però han d’entendre que si no s’adapten, patiran. I això fa que tingui sentit econòmicament parlant perquè els costos dels efectes del canvi climàtic seran dramàtics.