La meitat dels municipis del Tarragonès no recicla l’orgànica

Creixell i la Pobla de Mafumet, les úniques localitats de Catalunya amb una recollida selectiva neta inferior al 10%

Per . Actualitzat el

El Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) és l’ens encarregat de subministrar el servei de recollida d’escombraries a tots els municipis de la comarca tret de Tarragona, Salou i Vila-seca. La seva gestió té el dubtós honor de ser la pitjor del país pel que fa a la recollida de la fracció orgànica i per oferir servei als dos municipis que pitjor reciclen del país, Creixell i la Pobla de Mafumet.

La meitat dels municipis del Tarragonès no arriba a l’1% de recollida neta de Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM). Si tenim en compte que Tarragona, Salou i Vila-seca no estan incloses entre les localitats que no reciclen orgànica, podem dir que dels dinou municipis que gestiona el Consell Comarcal del Tarragonès, només vuit reciclen FORM. Una situació que no es produeix a la resta de la província de Tarragona –on tots els municipis duen a terme la recollida de la fracció orgànica– i que tampoc és comparable a la resta de comarques del país, on els casos de no recollida de FORM són anecdòtics i no majoritaris a la comarca com passa aquí.
Des del Consell Comarcal del Tarragonès es recorda que són els municipis els que lideren la recollida i els que prenen les decisions, però reconeixen que «portem un retard d’anys i això ho estan pagant els municipis que en el seu moment no van optar per incorporar infraestructura nova com és el cas de Creixell i de la Pobla de Mafumet». Aquestes dues localitats del Tarragonès tenen una recollida selectiva neta total inferior al 10%, tot i que l’objectiu català i europeu pel 2020 és del 50%. Són, en realitat, els únics dos municipis dels 948 de Catalunya que no superen el 10% en recollida selectiva neta.
Tomàs Guinart, tècnic responsable de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Tarragonès, admet que «hem d’assumir una part de culpa perquè no hem sigut massa diligents a l’hora de fer una nova adjudicació que comportés un canvi de tota la infraestructura». Per Guinart és, sobretot, una qüestió d’infraestructura: «si no fas atractiva l’àrea d’aportació perquè l’usuari faci la diferenciació del rebuig, la gent ho acaba posant tot junt». I afirma que «això ho solucionarem amb el nou contracte que es va signar fa poc i que abans de sis mesos serà una realitat». Cal recordar que l’anterior contracte, de 2004 i que va ser adjudicat a Fomento de Construcciones y Contratas, no va estar absent de polèmica, tal com va donar a conèixer el digital La República Checa, a causa d’una baixa participació en el concurs i de presumptes pressions a membres del CCT per part de la mateixa empresa FCC, que controla la major part de la recollida selectiva del territori.
A grans trets, el nou contracte inclou el canvi de tot el parc de contenidors de superfície, un 80% dels contenidors soterrats, tota la maquinària amb sistemes de control per saber quan ha passat el vehicle i quants quilos ha recollit. «Volem donar un tomb a la situació facilitant la feina a l’usuari. Intentem posar-nos al dia perquè estàvem una mica desfasats», explica Guinart. Tot i això, no s’apostarà per sistemes de recollida exitosos com és el «porta a porta», que funciona molt bé en petits municipis o zones històriques de grans ciutats (només ho farà Altafulla en el seu nucli antic) o per la recollida intel·ligent, que ja fa dècades que dona bons resultats a ciutats d’arreu del món com Dresden (Alemanya) i que aquest novembre s’implantarà a Bellvei (Baix Penedès).
En aquest sentit, Guinart diu que «sempre hem respectat la voluntat municipal. Hem de tenir en compte que encara que a la llarga el “porta a porta” és més econòmic, la seva implantació és més cara, i si el municipi vol un estalvi econòmic, nosaltres no l’implantem». Admet que «en termes generals, el Tarragonès no ha apostat per aquest sistema; el 2005 va apostar per soterrar i ara ha apostat per tornar en prop d’un 80% a contenidors de superfície d’un model de monoperador (amb el conductor sol) semirobotitzat i molt controlat pel mateix ajuntament, pel Consell i per l’empresa adjudicatària».

Els municipis que fan la feina ben feta
A l’altre costat de la balança, també depenent de l’ens comarcal del Tarragonès, trobem Vespella de Gaià, que lidera la recollida selectiva de la comarca amb prop d’un 46% de recollida selectiva neta. Això representa un estalvi important per al municipi, ja que el preu d’incineració dels residus és cada cop més alt. Vila-seca (41,9%) és l’altre municipi de la comarca que supera el 40% de recollida selectiva neta, un mèrit doble tenint en compte el hàndicap afegit de la població estacional.
Al Baix Penedès, l’Arboç (45%) és l’únic municipi que registra uns resultats pròxims a l’objectiu 2020. La localitat penedesenca va apostar per la recollida porta a porta a tot el municipi i els bons resultats d’aquest sistema que els municipis del Tarragonès no adquireixen són visibles des de fa més d’una dècada.