Neix Territori Jujol, una eina per redescobrir l’obra del geni

Per . Actualitzat el

L’arquitecte Josep Maria Jujol era un geni irrepetible i tenim la fortuna que va realitzar multitud d’obres durant quatre dècades de treball constant per tots els racons del Camp de Tarragona. Se n’han pogut catalogar fins a 64, de les quals el projecte Territori Jujol n’ha inclòs 16 en aquesta fase inicial. «La ruta vol mostrar l’obra de Jujol a la zona de Tarragona que, incomprensiblement, és més desconeguda que els seus treballs a Sant Joan Despí», explica el professor de l’ETSA, arquitecte i impulsor del projecte, Roger Miralles.

Per aquest motiu, els impulsors de Territori Jujol creuen indispensable l’ús de les noves tecnologies: fòrums de debat, xarxes socials, realitat ampliada, etc., a bé d’estendre la comunitat d’amants de Jujol. «Hem constatat l’existència d’un enorme interès, cosa que ens permet assegurar que hi ha un munt de “jujolovers” potencials per ser seduïts, i una pila de “jujolovers” disposats a col·laborar-hi activament».
L’estratègia de comunicació que han ideat té com a finalitat crear i consolidar una comunitat. També han incorporat elements de joc i d’aventura que es donaran a conèixer ben aviat.
Així doncs, més enllà de senyalitzar un recorregut, el projecte proposa «una estratègia comunicativa que estableixi uns vincles intensos i actius, capaços de multiplicar la interacció entre l’obra, les persones i el territori». S’ha creat una pàgina web, pensada com un espai virtual on tothom pugui participar; «tenim moltes idees i projectes per dur a terme pròximament», expliquen els impulsors del projecte.
Les rajoles que identifiquen els espais patrimonials del Territori Jujol han estat fabricades al taller de Mosaics Martí de Manresa i col·locades per Construccions Costa de Castellar del Vallès. El vidre per cobrir les rajoles ha estat subministrat per Vidres Empordà i la retolació duta a terme per l’empresa Retola’m de Castellar del Vallès. Tant la proposta gràfica com la web han estat desenvolupats per MISCelanious i Kukoa.