«No es potencia que els nens i nenes siguin crítics amb la imatge i l’estudiïn»

Per . Actualitzat el

La feina de l’il·lustrador passa moltes vegades desapercebuda i els mitjans en som, en part, culpables per no tractar-los com els autors. L’Armand és un dels noms que fa temps que sona al territori. Diversos contes il·lustrats i la seva col·lecció autoeditada d’àlbums per acolorir amb elements de les festes han tingut molt èxit i suma ja volums de temàtiques diverses.

Els il·lustradors sou els oblidats de Sant Jordi?
No només de Sant Jordi. Sempre reivindico que la il·lustració és una professió que està a les mans dels professors i professores i dels nens i les nenes, però que poques vegades se’n parla.

I això que, com dius, comencem a aprendre amb la vostra feina.
La imatge és una cosa a la qual els nens i les nenes s’enganxen ràpidament però, en canvi, no es potencia ni la crítica ni l’estudi de la imatge. Molt escriure i llegir però jo crec que hauria de ser al revés: entrar primer per la imatge i després, quan són més madurs intel·lectualment, que treballin la lectoescriptura.

I això potser fa que de grans consumim molt text i poca il·lustració.
És clar, perquè se li dona una importància al text que no es dona als àlbums il·lustrats o a les il·lustracions dels llibres de text de les escoles.

De fet, les novel·les gairebé mai contenen il·lustracions…
A part, fixa’t que només es parla dels il·lustradors quan fan una venda molt gran de llibres. Només si hi ha molta producció és important.

Malgrat tot, hi ha un caldo de cultiu important d’il·lustradors a Tarragona.
Jo vinc de Barcelona i és cert que aquí la gent es coneix més; crec que he conegut més il·lustradors/es per metre quadrat, encara que no estiguin en actiu, aquí que a Barcelona. Una altra cosa és que després treballin d’això.

És difícil treballar d’il·lustrador?
Com en totes les activitats que no estan prou valorades. En part perquè no aprenem a oferir coses sinó que aprenem que ens donin coses. I això fa que, de vegades, no tinguis feina perquè estàs esperant que algú vingui a oferir-te-la.

Per això va fer els àlbums per acolorir  de les festes?
Exacte. En primer lloc, pels meus fills, però és que no hi havia un producte que s’adeqüés al que jo creia que feia falta.

Quines propostes tens per aquest Sant Jordi?
Els dos àlbums de la col·lecció La banyera, dins de Piscina, un petit oceà, que estic molt content d’haver fet: L’escola xocolatina i Ulissa.

I per passat Sant Jordi?
Estic treballant en l’obra Musa i August, de Jaume Fontanet, sobre el doctor que va tenir cura de l’August quan va estar aquí, a Tàrraco.