«Les llegendes tenen un final exagerat per avisar-te que et pot passar alguna cosa»

Carme Oriol és l’autora de ‘100 llegendes urbanes’

Per . Actualitzat el

Carme Oriol, catedràtica, investigadora i cap del Departament de Filologia Catalana de la URV és l’autora de ‘100 llegendes urbanes’, un recull d’històries sorprenents dels nostres temps, dividit per àmbits temàtics i publicat per Cossetània Edicions dins de la col·lecció De 100 en 100.

D’on surt la idea de fer un llibre de llegendes urbanes?
La idea original era dedicar-lo a les llegendes tradicionals, però vaig pensar que per aquesta col·lecció les llegendes urbanes podien ser més atractives. Són més del nostre temps i ens hi podem sentir més identificats, perquè algunes de les històries les hem pogut sentir en alguna versió o una altra.

És clar, no hi ha una versió original.
Són històries que no tenen autoria. Han sortit en algun moment, la gent les utilitza i, amb la transmissió, es van modificant. Al llibre també faig esment a les variacions de les llegendes que algú pot haver sentit d’una manera o d’una altra i, en l’apartat final de documentació, esmento reculls de llegendes urbanes d’altres països on podem veure que llegendes urbanes incloses en el llibre coincideixen amb llegendes de Suècia, del Japó, dels Estats Units…

Serien les primeres ‘fake news’?
Hi tenen relació, però també diferències. Les fake news són notícies que algú s’inventa amb el propòsit d’anar contra algú o contra un col·lectiu, que surten als mitjans i que moltes vegades tenen un àmbit polític. Les llegendes urbanes són més del carrer i tenen unes altres motivacions.

Quines característiques tenen les llegendes urbanes?
Totes tenen un component extraordinari, sorprenent. Un final còmic, dramàtic o sobrenatural que s’exagera perquè tinguin més impacte. Per aconseguir un efecte de caràcter preventiu. Per avisar-te que et pot passar alguna cosa.

La descripció coincideix molt amb la de les llegendes tradicionals, oi?
Sí. Urbanes és refereix a llegendes dels nostres temps. Les incerteses sobre el món en què vivim ens acompanyen com a humans però la nostra mentalitat ha canviat.

Com t’ho has fet per recopilar ‘100 llegendes urbanes’?
Algunes les he recollides d’haver-les sentit però altres provenen de la documentació d’arxiu de folklore que tenim a la URV que és fruit del treball de camp que es realitza en projectes de recerca.

A qui està dirigit el llibre?
És un llibre per a tots els públics que es pot llegir en l’ordre que es vulgui i que inclou una introducció perquè el lector prengui consciència de la importància que tenen aquests relats en els estudis de literatura popular.