«Les editorials locals fem de tot: narrativa, poesia, viatges…»

Manuel Rivera ens fa balanç de la situació de les editorials locals

Per . Actualitzat el

L’editorial Silva treballa a la ciutat de Tarragona des de l’any 2000. Va començar de la mà de Manuel Rivera amb la mirada posada en la poesia però, com ens explica l’editor tarragoní, la diversificació ha estat inevitable. Amb ell parlem dels efectes de les noves tecnologies en el món editorial i de recomanacions per Sant Jordi.

Com us va a les editorials locals en un món tan globalitzat?
Ens va bé. Nosaltres, sobretot, fem llibres tècnics que ens demanen d’arreu de l’estat perquè editem en català i en castellà. El problema és que és un món amenaçat pel llibre electrònic, pels productes audiovisuals… tot i això, l’impacte ha sigut més fort en premsa que en el món editorial.

Sembla, però, que de moment preval el paper per sobre del llibre electrònic, no?
Sí, molta gent ho diu. Però, al final, no importa llegir en paper o en pantalla, el que importa és tenir ganes de llegir. El que sí és cert és que en paper és més artístic i està comprovat que aprofundeixes més.

Però les noves tecnologies tenen coses bones…
I tant. Ara podem col·locar els llibres en llibreries virtuals electròniques i pots demanar un exemplar que t’enviem per impressió sota demanda.

Feu llibres tècnics em deies…
Bé, fem de tot. A les altres dues editorials importants del territori els passa el mateix. A les grans capitals potser sí que s’especialitzen més però nosaltres toquem poesia, novel·la, viatges…

Què és el que té més sortida de tot el que feu?
El llibre de difusió de tipus històric i d’altres tipus.

I per aquest Sant Jordi?
De tot. Però jo no treballo per a Sant Jordi perquè, tot i que és una festa catalana maquíssima, que copien arreu del món, no és el millor dia per escollir un llibre.

De tota manera, recomana’ns alguna novetat de Silva.
Per exemple, de poesia El rostro del querer, de Magda Guillén, i Cuc de Seda (Haikus) de Gòria Ganga. De narrativa: La semilla del silencio (crónicas felinas), de Ferran Gerhard. Amb un autor de Barcelona que va ser un editor important, en Ramon Serrano, hem fet un llibre de narrativa que es diu Daniela. També fem llibres per a centres d’estudis. Per exemple, un interessantíssim: Les minories socials i la justícia, amb l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. Parla de gent perseguida durant segles: jueus, bruixes, àrabs, els càtars… També fem el llibre cada any del Centre d’Estudis Altafullencs i enguany traiem el llibre Ulldemolins Siscentista, de Salvador-J. Rovira i Gómez.