«La major part dels nostres llibres estan en format digital i amb descàrrega gratuïta»

Jaume Llambrich explica el paper de Publicacions URV i les seves propostes per Sant Jordi

Per . Actualitzat el

Publicacions URV és un element indispensable dins del món editorial del territori. La seva tasca de difusió acadèmica posa a l’abast dels usuaris obres que difícilment tindrien cabuda en el món editorial generalista.

Quin és el rol de Publicacions URV?
L’edició universitària juga en una lliga diferent de les editorials més comunes. La nostra funció és, sobretot, transmetre tots aquells coneixements que es generen a la universitat en forma de llibre o electrònic.

Esteu a favor del llibre digital?
Des del minut zero hem apostat pel llibre digital i per això la major part dels nostres llibres estan en format digital i amb descàrrega gratuïta. Perquè som una universitat pública i creiem que això és la nostra feina. Però no abandonem el paper. El cuidem tant com podem amb el benentès que els nostres llibres habitualment tenen un caire científic.

I això com es tradueix a Sant Jordi?
Doncs ens va molt bé perquè aprofitem per fer una petita selecció d’aquells llibres que hem estat fent durant tot un any i considerem que poden interessar a un públic més ampli. És una gran festa i nosaltres ens sumem a la festa amb les nostres particularitats.

Què ens destaques?
Intentem treballar llibre per llibre. Per exemple, hem tret Història de la literatura popular catalana, de 600 pàgines, un manual que ho condensa tot i que fins ara no existia. Ha tingut tan bona resposta que els estudiosos ens demanen quan sortirà la segona part. L’hem presentat a Alacant, Mallorca…

Teniu sortida arreu dels Països Catalans, oi?
I més enllà. Entre el 50 i el 60% de la producció és en català; també hi ha un percentatge important en castellà; després ve l’anglès i després altres llengües. Hem publicat en grec clàssic, en llatí, en portuguès…

Teniu molta repercussió internacional?
Molta. Pensa que tenim una col·lecció d’antropologia mèdica que és de descàrrega gratuïta i els llibres es descarreguen a l’Amèrica llatina de manera massiva. Estem parlant de 50.000 a 70.000 descàrregues directes des de la nostra pàgina web. I després el llibre té vida pròpia!

Déu n’hi do!
Una altra novetat és La victòria de Pompeu Fabra, que és una selecció de textos periodístics d’Antoni Rovira i Virgili. És un llibre molt fàcil de llegir perquè està escrit per un periodista i els textos són divulgatius i de gran actualitat, tot i que fa prop de cent anys que estan escrits.

Destaca-me’n un altre.
El número vuit de la col·lecció Retrats de vi, de la qual estem molt contents perquè parla d’enòlegs formats a la URV. Cada llibre està dedicat a un d’un territori diferent, que acostumen a treballar de manera diferent.