«La idea era muntar una editorial multidisciplinària per donar veu al territori»

Alfred Arola ens fa balanç dels 20 anys de l’editorial

Per . Actualitzat el

Arola Editors celebra enguany els 20 anys de vida. Es tracta de l’editorial més longeva del territori i suma centenars de títols de múltiples disciplines. Recentment premiada per la seva tasca editorial en el món del teatre, l’editorial continua trepitjant fort i s’obre a nous estils com el còmic.

20 anys. Us ho imaginàveu quan vau començar?
Ni de bon tros, ja que vam començar una mica com a hobby i, mira, 20 anys…

Comenceu especialitzats en teatre?
No. La idea era muntar una editorial multidisciplinària per donar veu al territori culturalment parlant. Per això vam iniciar deu col·leccions de narrativa, en català i en castellà, de teatre, poesia, història…

Tot això amb autors locals?
I no locals. En algunes, com en teatre, per manca d’autors al territori, la mirada era nacional però amb col·leccions locals. Un exemple d’aquesta barreja de mirada local i nacional el trobem en la col·lecció de les festes populars que comencem per Santa Tecla, però després fem des de la Processó de Verges als Blancs i Blaus de Mataró. La idea era editar els autors d’aquí dins d’una col·lecció d’àmbit nacional per donar-los veu.

I com va anar?
Vam anar fent, algunes col·leccions van funcionar i encara ho fan i altres, no.

Us heu hagut de reinventar molt en aquests 20 anys?
Hem anat evolucionant. Hi ha col·leccions que hi són des del principi com la de teatre, per la qual ens han donat ara el premi de la crítica. El primer llibre que vam fer era d’aquesta col·lecció i ara és una referència nacional. També n’hem generat de noves i, en canvi, altres col·leccions estan aturades. Però l’essència és la mateixa del principi.

Com enfoqueu Sant Jordi?
Com cada any, marca la fi del nostre any acadèmic i presentem totes les novetats de l’any.

Quantes?
Unes 60.  Habitualment estem entre 50 i 60.

Què en destacaries d’enguany?
De la col·lecció de teatre, fins aquest Sant Jordi, només presentàvem obres soltes i enguany hem començat amb la col·lecció Teatre reunit, que són obres completes d’autors o períodes concrets. I també com a novetat, sortim amb tres còmics, que és un camp que no havíem tocat mai però que ens ha fet gràcia entrar-hi perquè tenen unes il·lustracions molt bones i els textos els fan autors consagrats com Olga Xirinachs, Andreu Carranza i Xavi Martí.