«A Mont-roig hem tret llibres que han estat autèntics ‘best-sellers’»

Eduard Boada ens parla de l’Editorial Ganzell

Per . Actualitzat el

Ganzell Edicions va néixer fa sis anys a camí entre Tarragona i Mont-roig del Camp de la mà d’Eduard Boada. Des d’aleshores ha treballat en l’àmbit dels centres d’estudis sense renunciar a altres àmbits literaris com la novel·la, el teatre o la poesia. Va ser en aquest darrer gènere que el passat Sant Jordi va editar ‘Cinquanta còdols al mar’, de Laura Casas, amb una gran acollida a Tarragona.

Se us podria definir com una editorial especialitzada?
Ganzell ha nascut com un projecte editorial dintre de l’àmbit dels centres d’estudis i, per tant, amb la voluntat d’especialitzar-se dintre d’aquest món. Editem molta cosa del Baix Camp, però toquem temes bastant diversos. Tenim diferents col·leccions perquè, tot i que el punt fort són els estudis locals, no ens hem volgut tancar a altres temàtiques.

Per què vau apostar pels estudis locals?
Com a autor, he publicat en diferents editorials i sé que en aquest món costa molt trobar algú que t’editi, et publiqui i, encara més important, difongui i defensi la teva obra. I, per altra banda, perquè crec que al lloc on vius és on s’han d’implicar més.

Hi ha manca d’aquest tipus de publicacions?
Se n’editen força. Ho fan editorials, associacions… El que passa és que sempre hi ha mancança perquè hi ha molta gent que investiga i a qui li costa molt publicar en paper. En aquest món tan digital, de vegades és difícil accedir a l’edició en paper.

El públic respon davant d’aquestes propostes?
Sí que respon, perquè si no el projecte no hauria aguantat més de cinc anys amb diverses publicacions que, entre unes i altres, s’han autofinançat. Quan parlem de món local, la gent respon. A Mont-roig hem tret llibres que han sigut autèntics best-sellers i s’han esgotat en menys d’un mes.

Això demostra que no només la narrativa és per a tots els públics, no?
Sí. Hem tret coses de poesia, de teatre… En aquests àmbits minoritaris ens movem bastant bé. En canvi, hem tret una novel·la i ens ha costat bastant defensar-la.

Quines propostes teniu per Sant Jordi?
Com a novetat tenim tres llibres: Inesborrables, un recull de les obres guanyadores als premis literaris de Mont-roig del Camp;  Els versots de Dames i Vells de Mont-roig del Camp, que és un quadern que editem per segon any; i, finalment, ‘Els goigs de Poblet i de la seva àrea d’influència’, al qual hem dedicat tots els esforços: és un volum mida foli, molt ben il·lustrat amb gravats i amb una maquetació que li dona un regust antic.