«El procés català no afecta negativament el turisme»

Octavi Bono, director General de Turisme, ho demostra amb les dades de l’INE

Per . Actualitzat el

El procés polític que està vivint Catalunya en els darrers anys no afecta negativament el turisme. Així ho demostren les dades publicades per l’Instituto Nacional de Estadística (INE) que va posar sobre la taula Octavi Bono, director General de Turisme.

Bono va fer l’exercici de comparar les dades turístiques del 2011 amb les de l’any passat, i va mostrar que a Catalunya el nombre de turistes ha crescut més d’un 45%, i, el que és més important, els ingressos derivats d’aquest turisme s’han incrementat gairebé un 88% amb una despesa diària d’un 72% superior a la del 2011. Pel que fa a l’evolució de la despesa mitjana, ens hem situat en els 185 euros per persona i dia quan el 2011, any en què el procés català era quelcom anecdòtic, la despesa mitjana era de 109 euros.

Les xifres del trànsit aeroportuari també són il·lustratives i més si comparem el creixement de l’aeroport del Prat amb el de Barajas. Del 2011 a ençà, l’aeroport català ha crescut un 46% mentre que el madrileny ho ha fet un 16,5%. Analitzar els aeroports de Tarragona i Girona és més difícil perquè al mig del període que estudiem es va produir un fet transcendental pel futur d’aquests equipaments que és la marxa de Ryanair, no atribuïble al procés català, per cert.
El que sí podem comparar en l’àmbit tarragoní és el trànsit de creuers. No cal ni dir que el creixement en relació al 2011 ha estat espectacular, amb un +12.260%. El Port de Barcelona, amb un creixement del 47%, i el de Palamós (+27%) corroboren que el procés català tampoc ha afectat negativament en aquest camp.