La majoria d’ajuntaments suspenen en transparència a les pàgines web

El Vendrell i Calafell lideren el Mapa Infoparticipa realitzat per la UAB

Per . Actualitzat el

El Mapa InfoParticipa, realitzat a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, analitza des del 2012 les webs dels 947 ajuntaments de Catalunya. L’estudi s’encarrega de valorar si la pàgina consistorial dona tota la informació sobre els seus representants polítics, les eines de participació ciutadana, el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i econòmics (pressupostos, salaris, contractacions, subvencions…). Un cop feta l’anàlisi, els ajuntaments reben una valoració percentual. A les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès, els municipis que reben una valoració més alta són el Vendrell, amb un 96,15%, i Calafell, amb un 94,23%.

De les 52 qüestions que han de resoldre les pàgines web dels municipis, la capital de la comarca només falla en dues: no dona informació del reglament de participació ciutadana i tampoc no inclou la relació dels serveis que es presten i els compromisos davant la ciutadania. La web de Calafell només punxa a l’hora d’informar sobre tres termes: el Retiment de Comptes, notícies sobre les actuacions de l’oposició relacionades amb el control de la gestió del govern i la carta de serveis, que també manca a la web vendrellenca.

Índexs alts al tarragonès

Al Tarragonès, els municipis amb un índex més alt de transparència a la web són Tarragona i Vila-seca. La capital de la província assoleix un 82,69% i deixa 9 indicadors sense resoldre. Entre aquestes mancances a la web tarragonina destaca la d’un organigrama complet amb els noms i cognoms de les persones responsables i les seves funcions i, en la mateixa línia, la no publicació de la llista i les retribucions dels directius i dels càrrecs de confiança, les seves funcions i el seu currículum. Tampoc no es publica la relació completa de proveïdors, adjudicataris i/o contractistes i la quantitat econòmica, ni les subvencions atorgades, les respectives convocatòries i resolucions, ni el cost i les característiques de les campanyes de publicitat institucional als mitjans de comunicació, entre altres.

La pàgina web de l’Ajuntament de Vila-seca, amb un 78,85%, té nombroses mancances en l’apartat de participació ciutadana, ja que l’estudi recull que manca el reglament de participació ciutadana, informació sobre altres mecanismes de participació o sobre els instruments de consultes i/o de participació al voltant de temes actuals d’interès local.

Altres aprovats i molts suspesos

Les altres webs de municipis del Tarragonès i el Baix Penedès que aproven el test són Salou (69,23%), Torredembarra, Cunit i la Canonja (55,77%), Altafulla (53,85%) i Roda de Berà (50%). Això significa que dels 36 municipis que conformen les dues comarques, només 10 tenen unes pàgines web amb la meitat o més de la informació que caldria. La resta de municipis, cal recordar que la majoria són de petites dimensions, suspenen i això implica que dels 52 indicadors de transparència analitzats al web, en falten més de 26.

Els casos més notables pel que fa a la manca d’informació recollida a la pàgina web consistorial són la Secuita, amb un 3,85% i, per tant, només 2 indicadors resolts; Salomó (11,54%), la Riera de Gaià i la Pobla de Montornès (15,38%) i Perafort (17,31%).

Els Consells comarcals suspenen

El Consell Comarcal del Tarragonès (36,73%) i el del Baix Penedès (34,69%) tenen mancances importants en matèria de transparència. La Diputació de Tarragona, en canvi, treu un 87,76% amb un balanç de 43 indicadors positius.