Tarragona celebra l’any nou xinès

La plaça Corsini acollirà tallers, representacions i altres activitats aquest diumenge

Per . Actualitzat el

Els estudiants universitaris vinguts de la Xina ja fa una dècada que donen a conèixer la seva cultura aprofitant l’efemèride de l’any nou xinès. Uns 1.300 joves vinguts del país asiàtic han estudiat a la URV en els 15 anys que fa que existeix aquest lligam acadèmic entre els dos països. Es tracta de joves que estan estudiant espanyol i venen a Tarragona a cursar els últims cursos de la carrera. «Els fem un programa formatiu adequat a les seves necessitats que posteriorment es convalida per al curs corresponent a la universitat xinesa», explica Antoni Nomdedeu, director del Centre d’Estudis Hispànics. Aquest és només el primer contacte perquè en alguns casos els estudiants acaben cursant un màster o, fins i tot, un doctorat.

És el cas de la Luna Huang que cursa un doctorat a Tarragona, «ens agrada molt el clima de Tarragona, considerem que la universitat és molt bona i els professors ens tracten molt bé; per nosaltres Tarragona és com una segona casa», explica la representant de l’Associació d’Estudiants i Investigadors Xinesos de Tarragona que són els encarregats d’organitzar les activitats de celebració del nou any xinès, el del porc, que va començar el passat 5 de febrer. Com ja fan des del 2017, la celebració no s’emmarca només a l’àmbit universitari sinó que s’estén a la ciutat de Tarragona amb activitats que ja s’han fet a l’espai Kesse, a la Biblioteca Pública de Tarragona, i amb el plat fort el pròxim diumenge 17 de febrer que la plaça Corsini acollirà diverses activitats i Tarragona podrà viure la cursa de l’horòscop.

La cursa de l’horòscop rememora la llegenda xinesa de l’Emperador de Jade, que va organitzar una cursa entre tots els animals per decidir quins formarien part de l’horòscop i en quin ordre. El proper diumenge la llegenda s’actualitzarà amb la cursa que començarà a les 9:30 h a la plaça Corsini (la recollida de dorsals serà de les 8 a les 9:15 h). El recorregut de 5 quilòmetres és circular i ressegueix la Rambla Nova, la Via Augusta i el passeig marítim Rafael Casanova.

A les 10 h començaran les activitats: tallers de pa xinès, de cal·ligrafia i de tai-txi, exposicions d’objectes i de llibres, jocs de taula, les danses del lleó i del drac, i una barra de beguda xinesa i degustació de te, entre d’altres. A més de l’Associació d’Estudiants Xinesos i el CEH, també organitza l’esdeveniment l’Associació de Dones Xineses de Catalunya i en són entitats promotores l’Aula de Xinès a Tarragona i l’Associació d’Estudiants i Investigadors Xinesos de Tarragona amb el suport de l’Ajuntament i diverses entitats més.

Algunes de les activitats ja es van poder viure el passat dilluns al campus Catalunya. Durant tot el matí la comunitat xinesa de la URV comparteixen amb la resta de la comunitat universitària coneixements i tradicions. Una de les organitzadores, Cristina Ronrong Zhu, de l’Aula de xinès a Tarragona, recorda que «un dels majors èxits d’aquesta festa és que ha servit perquè estudiants xinesos i voluntaris autòctons s’hagin fet amics en col·laborar plegats ja que, la idea principal és intentar que la comunitat xinesa sigui menys hermètica i estigui menys aïllada com sembla que ha estat durant molt de temps».