El Banc Blau: la salut surt als carrers de Torredembarra

Professionals de l’ABS de Torredembarra, en col·laboració amb altres entitats del municipi, estableixen un calendari de xerrades amb els veïns i veïnes de la vila

Per . Actualitzat el

El Banc Blau és un nou element del mobiliari urbà de Torredembarra pensat per parlar. És itinerant i neix amb la vocació de millorar la vida dels torrencs i les torrenques. De la mà de l’Àrea Bàsica de Salut del municipi i la Biblioteca Mestra Maria Antònia, el nou espai de trobada vol esdevenir una eina per a «fomentar la prescripció social en detriment de la prescripció de psicofàrmacs», explica Guillem Asensio, un dels responsables del projecte i administratiu de l’ABS Torredembarra de la Xarxa Santa Tecla.

Seure al Banc Blau per parlar. Per parlar de salut, però també de les necessitats i de les mancances diàries. Perquè salut i vida van de la mà i l’acció comunitària treballa de forma transversal. Per aquest motiu, si una torrenca o un torrenc s’atansen al banc, hi trobaran des d’una metgessa de família a una treballadora social o un administratiu, una infermera i una pediatra. Un grup interdisciplinari que vol anar més enllà del contacte bàsic de la consulta per tal d’aprofundir en les necessitats de la gent. «En volem fer partícep tota la comunitat», comenta Asensio, que recorda que, en molt poc temps, el projecte ja ha assolit aliances amb entitats que treballen l’acció comunitària com l’Ajuntament de Torredembarra, l’Associació Matinada, la Fundació Onada, Càritas, la Torre Camina, la Farmàcia Escudé, la terapeuta Carmen Torrella i la psicòloga municipal Imma Sagrera. La primera i única sortida que ha dut a terme el Banc Blau va ser el passat 18 de desembre, al mercat setmanal dels dimarts. «El primer pas és saber quines són les mancances de l’entorn», explica l’administratiu de la Xarxa Santa Tecla fent referència a les tres preguntes amb les quals trencaven el gel: què faries per la comunitat?; què és el que t’agrada del teu entorn? i què trobes a faltar?

En aquesta primera experiència, «la gent s’obria més del que imaginàvem, no estem acostumats que ens preguntin», comenta Asensio fent èmfasi en el fet que «sorprenentment hi havia moltes coincidències». La gent gran, per exemple, lamenta les barreres arquitectòniques que hi ha a la vila; la manca d’opcions d’oci és quelcom que preocupa gent de totes les edats i les dificultats derivades del transport són algunes de les inquietuds que van recollir en les prop de 90 enquestes que van sorgir durant les quatre hores de Banc Blau del passat desembre.

Això, però, és només el punt de partida, el material per a la diagnosi general, sense oblidar que els temes més personals són escoltats i valorats. El Banc Blau rep també aquelles preocupacions més íntimes amb l’ànim de donar un cop de mà, d’assessorar des d’un punt de vista professional i humà a la vegada. «No estem descobrint res nou», admet el Guillem Asensio, «altres llocs com Roquetes i Castellar del Vallès treballen en projectes similars i ja han fet molt camí». Un recorregut que el Banc Blau de Torredembarra acaba de començar però que, amb pas ferm, ja agenda tres noves dates de sortida: el pròxim 31 de gener, de 9 a 14 h, a la plaça de la Font; el 28 de febrer, de 10 a 14 h, a la plaça Mn. Joaquim Boronat, i el 16 de març, a la biblioteca, que finalitzarà els actes de celebració del seu desè aniversari amb aquest projecte en el qual col·labora. De ben segur que d’aquestes accions directes amb la població sortiran moltes idees, suggeriments i necessitats que els responsables dels serveis socials i sanitaris del municipi podran incorporar en les seves estratègies de futur.

CALENDARI DE SORTIDES DEL BANC BLAU

31 de gener (de 9 a 14 h), a la plaça de la Font

28 de febrer (de 10 a 14 h), a la plaça
Mn. Joaquim Boronat

16 de març, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia