Metgesses ‘influencers’

Tres doctores de la Xarxa de Santa Tecla estan en el top 12 de la blogosfera sanitària en llengua castellana i sumen milers de seguidors entre Espanya i Llatinoamèrica

Per . Actualitzat el

Amb pocs clics podem resoldre qualsevol dubte. La xarxa ens permet arribar a la informació amb facilitat, però també ens exposa a falsedats. En l’àmbit científic, especialment el mèdic, això pot ser perillós. Qui no s’ha volgut informar d’una malaltia o, fins i tot, ampliar el diagnòstic rebut per un especialista? Qui no ha anat a parar a pàgines de dubtosa credibilitat? I qui no ha apagat l’ordinador amb més dubtes que no pas certeses sobre la veracitat del que acabava de llegir? Alguns professionals de la salut són conscients d’aquest canvi d’hàbits dels pacients i, per aquest motiu, ja fa anys que alguns dediquen part del seu temps a la divulgació científica. És el cas de tres metgesses tarragonines que han posicionat els seus blogs entre els dotze primers del món en llengua castellana.

La neuropediatra Maria José Mas, la internista Olga Araújo i la traumatòloga Eugènia Miranda són referents estatals en el camp de la blogosfera sanitària. Cap altre blog d’aquest àmbit fet al país rep tantes visites mensuals com els d’aquestes tres facultatives de la Xarxa Santa Tecla. Neuronas en crecimiento, de la doctora Mas, és el més antic dels tres. Va néixer el 2012 amb l’objectiu «d’oferir a la gent informació fiable i seriosa, amb rigor científic, per això hi poso la meva cara, perquè sàpiguen qui sóc», ens explica Mas.

La doctora Araújo coincideix a l’hora d’explicar el perquè de l’èxit dels tres blogs: «perquè ens identifiquem clarament com a metges i perquè expliquem el contingut de forma planera». «Llenguatge senzill perquè s’entengui», remarca l’autora de Miranda Trauma, Eugènia Miranda, la bloguera més recent de les tres. «L’Olga Araújo em va animar, em va ajudar a entrar en aquest món i des del 2016 ja he publicat més de 140 articles amb una visibilitat total, des de llavors, de 3 milions de pàgines vistes». Alhora Araújo ens explica que quan s’hi va voler posar, va reunir-se amb Mas perquè li expliqués com ho feia ella. Mas explica que va veure necessari fer aquest pas perquè «com a pediatra, jo envelleixo, però els meus pacients i, per tant, els seus pares tenen sempre la mateixa franja d’edat. La gent jove cada vegada fa servir més les tecnologies i si no estàs al dia, malament».

I, sobretot, perquè a la xarxa corren moltes informacions amb poc rigor científic. Per això, la blogosfera sanitària es retroalimenta. «Jo faig receptes de blogs», comenta Mas. La doctora Araújo ens parla de la #recetalink, quan els metges aconsellen enllaços a blogs sanitaris als seus pacients perquè s’informin millor. «T’omple d’orgull que un company teu et diguin que li ha agradat el teu post i que l’ha fet servir per explicar-ho a un pacient», admet Araújo. En la mateixa línia, Mas assenyala que «pediatres i neuropediatres s’ho miren i et feliciten perquè els ha ajudat».

Repercussió total

A moltes persones deuen ajudar aquests tres blogs que superen cadascun les 100.000 visites mensuals, una xifra que els posiciona entre els més llegits de l’estat i de l’Amèrica llatina en el seu camp. Al darrer rànquing de blogs sanitaris del mes de novembre, elaborat a partir de Similarweb per l’especialista en màrqueting Eduardo Tornos, Médico Intenista ocupa el setè lloc; Miranda Trauma, el vuitè; i Neuronas en crecimiento, el dotzè.

La seva visibilitat és extraordinària i això ha fet que les seves autores publiquin llibres i rebin reconeixements diversos. «Em van buscar des de Madrid per fer un llibre de traumatologia per a dones de mitjana edat», ens avança Miranda. El 2016, Neuronas en crecimiento va guanyar el premi Bitácoras al Millor blog de salut i innovació científica per davant de blogs tan mediàtics com la Boticaria García. «Dels 20.000 blogs que participaven de totes les categories, Neuronas en crecimiento va quedar 17è en vot particular», ens explica María José Mas. El 2017, Miranda Trauma va ser finalista als premis Salud Digital i, enguany, ho ha estat Médico Internista.

Cap altre blog sanitari fet a Catalunya té la repercussió que tenen els espais virtuals d’aquestes tres metgesses de la Xarxa de Santa Tecla que, segons ens confessa entre rialles Miranda, «ja ens coneixen com les ‘Tarragona girls’». «I això està bé, perquè no només som les tres de Tarragona sinó que treballem al mateix centre, som l’estendard de la Xarxa Santa Tecla», confessa. Araújo també explica que, fins i tot, hi ha hagut residents que li han dit que han triat l’hospital de Santa Tecla després de llegir el seu blog. I tot això, a banda de les col·laboracions que sorgeixen o les peticions per dur a terme conferències. Un exemple és la xerrada que va impartir la doctora Mas al Congrés dels Diputats el passat setembre o la participació de les doctores Araújo i Miranda al blog Tu vida sin dolor, el quart més visitat en llengua castellana dins de l’àmbit sanitari.

«No tenim cap subvenció, són blogs fets amb el nostre temps», recorda Araújo. Un temps que Mas té quantificat: «fer un post implica, de mitjana, unes vuit hores». A banda del temps que dediquen al posicionament dels seus articles, que no és poc.

En aquest camp, les xarxes socials ajuden molt i la seva presència és envejable: milers de seguidors a Facebook, Twitter i Instagram. Milers de persones que es beneficien d’aquesta feina altruista que ens ajuda a entendre millor aquesta màquina tan complexa que tenim i que no volem que s’espatlli.