El dia que Tarragona esdevé capital de Catalunya als ulls del món

El Concurs de Castells reunirà prop de 300 periodistes i fotògrafs provinents de països europeus, americans i asiàtics

Per . Actualitzat el

Catalunya tornarà a tocar el cel aquest cap de setmana a Tarragona amb una nova edició del Concurs de Castells, el 27è. L’esdeveniment serà una magnífica demostració de tradició, cultura i passió catalanes a ulls del món. Les millors colles del país competiran com cada dos anys per demostrar la seva vàlua en una Tarraco Arena Plaça que estarà plena com mai. Una vegada més, el gran repte de les colles de la ciutat serà competir fins al final per arrabassar el títol als vigents campions, els Castellers de Vilafranca. Guanyadors en  les darreres vuit últimes edicions del concurs, els verds són l’autèntic rival a batre. Això sí, sense oblidar les colles de Valls. La Vella fou la darrera colla no vilafranquina que es va endur el títol ara fa divuit anys.

Però la part competitiva passa a un segon terme quan parlem de castells. L’admiració per aquestes mostres de treball en equip que desafien una llei tan fonamental com la de la gravetat, ha arribat a tots els racons del planeta. Una carta més de presentació d’una nació que, per bé o per mal, està de moda. La senyera que porten els castellers a la camisa sobresurt en la munió de banderes que omplen el planeta. Destaca perquè un país tan petit és capaç d’aportar instantànies úniques a aquest món cada dia més digital. Manifestacions massives i pacífiques, esportistes i equips catalans pujant dalt de tot dels podis, arquitectura única i ciutats que visiten milions de persones cada any, gastronomia capdavantera… i tradicions espectaculars. Foc, bèsties, gegants i, dalt de tot, l’enxaneta. Paradigma de la societat que va ser capaç de fer l’1-O i, naturalment, metàfora predilecta dels polítics de tots els colors que sempre parlen de «fer pinya». Els castells són massa vertiginosos per no meravellar qualsevol persona, vingui d’on vingui i pensi com pensi.  «Fascinant» és un terme que es queda curt, si es vol descriure l’instant que un infant s’enfila uns 13 metres sobre una estructura formada per més de 200 persones que podrien ser els seus germans, els seus pares o els seus avis. I és per aquesta manca de paraules adequades que es fa el silenci a plaça quan sonen les gralles contenint una explosió a la qual dona pas l’enxaneta fent l’aleta com si fos una directora d’orquestra.

Prop 300 periodistes i fotògrafs d’arreu del món acreditats mostren la veracitat de les paraules anteriors. Al llarg del cap de setmana, per la Tarraco Arena Plaça (TAP) passaran periodistes i fotògrafs de renom de les principals agències internacionals com Reuters, Getty Images, Associated Press o Agence France Presse, a més d’agències de notícies d’Alemanya com Ruptly, i d’Austràlia com Diimex.

Pel que fa a televisions acreditades, destaquem que el canal públic francès France24 desplegarà un ampli dispositiu, TV Globo Brazil hi serà present amb dos reporters i dos canals de televisió de la Xina també faran una àmplia cobertura. A més, també hi estaran presents productores audiovisuals de Croàcia, Londres, Suècia, Rússia i França, entre altres.
L’espai de premsa de la TAP també comptarà amb periodistes de The New York Times, National Geographic, La Reppublica, Éditions Gallimard Loisir i nombroses revistes de viatges de països com Taiwan i Indonèsia.

El Concurs de Castells també ha captat l’atenció d’un grup de fotògrafs de Rússia que realitzaran imatges en VR.