Baix Penedès i Tarragonès continuen a la cua en matèria de reciclatge

Creixell i la Pobla de Mafumet registren les pitjors xifres de Catalunya i no arriben al 10% de recollida selectiva neta

Per . Actualitzat el

Les nostres comarques estan lluny de ser exemplars pel que fa a recollida selectiva. En el cas del Baix Penedès, està a dos comarques de convertir-se en un exemple del que no s’ha de fer. La feina duta a terme a les grans ciutats del territori és insuficient i els consells comarcals (que donen servei als petits municipis) no han encertat a l’hora d’implementar els tipus de recollida d’escombraries adequada. L’experiència de l’Arboç, que va apostar pel porta a porta ja fa temps amb molts bons resultat, podria haver servit d’exemple però, un any més, repetim la mateixa notícia en la qual Baix Penedès i Tarragonès presenten unes xifres de recollida selectiva pèssimes.

No reciclar correctament repercuteix negativament en l’entorn on vivim i on han de viure els nostres descendents, però també ho paguen les arques dels consistoris que ens governen. L’increment de les taxes per enviar residus als abocadors i a les incineradores fa que el preu per no reciclar incideixi en el nostre dia a dia i en les inversions que els ajuntaments poden fer.

La tercera per la cua

El Baix Penedès és la tercera comarca de Catalunya que pitjor recicla, només superada per les Garrigues i la Cerdanya. Tot i que la comarca penedesenca va recollir gairebé un 32% de brossa de forma selectiva el passat 2017, a l’hora d’extreure’n els impropis, la recollida selectiva neta al Baix Penedès va ser del 23,5%. Per tenir una referència, la mitjana catalana de recollida selectiva bruta (RSB) és del 40% i de la neta (RSN), del 32%. Amb tot, Osona, la Terra Alta i el Pallars Sobirà superen el 46% de recollida selectiva neta, més de 22 punts per sobre del Baix Penedès.
Malgrat tot, si comparem aquestes dades del 2017 amb les del 2016, veurem que la comarca ha millorat, ja que tenia una RSB del 28,3% i una RSN de poc més del 20%. Per municipis, cal destacar la bona tasca feta a l’Arboç, un municipi que té implantat el porta a porta de fa temps i que recull selectivament gairebé un 60% dels seus residus amb una RSN del 57,5%. A l’altra cara de la moneda hi ha Calafell una RSB del 24% i una RSN del 18%.

El Tarragonès també punxa

El Tarragonès, també a la part baixa de la taula, recicla una mica millor. Tot i que la recollida selectiva amb impropis és similar (35%), la neta frega el 28,5%, unes xifres més pròximes a les mitjanes catalanes però, pel que fa a la bruta, encara molt allunyada dels objectius europeus marcats pel 2020 que pretenen que la meitat dels residus generats es recullin de forma selectiva.
Tot i això, el Tarragonès ha millorat respecte el 2016, en què la RSB era del 33,8% i la neta de poc més del 27%.
Els municipis que millor fan la seva feina són Vespella de Gaià i Vila-seca, que superen el 42% de recollida selectiva neta. I, a la cua, trobem, un any més, Creixell i la Pobla de Mafumet que no arriben ni al 10% de RSN. Unes de les pitjors xifres de Catalunya que demostren una aposta nul·la dels consistoris en matèria de reciclatge.