Joves tarragonins rodaran un documental dels refugiats als Alps

Un grup de quatre joves sortits de la URV viatjarà, el pròxim 28 de juliol, a Bardonecchia (Itàlia) per mostrar aquest drama humà

Per . Actualitzat el

Un grup de quatre joves sortits de la URV viatjarà, el pròxim 28 de juliol, a Bardonecchia (Itàlia) per mostrar el drama dels refugiats. Després de mesos preparant-ho, el Carlos Domènech, la Sandra Pascual, el Robert Gassó i l’Àlex Folguera, que han estudiat Comunicació Audiovisual i Periodisme a Tarragona, marxen cap a un dels molts assentaments de refugiats que hi ha arreu del continent. Es tracta de la localitat fronterera de Bardonecchia ubicada al nord d’Itàlia i últim escull per creuar la frontera italofrancesa.

Parlem amb la Sandra Pascual sobre aquest projecte i ens explica que «els refugiats arriben des del mar a Ventimiglia, una localitat italiana molt pròxima a la frontera francesa. D’allí van a Bardonecchia, des d’on intenten creuar els Alps per arribar a la vila francesa de Briancon».

Una ruta que, durant els mesos d’hivern, resulta mortal en molts casos: «Als Alps, amb el desglaç comencen a aparèixer els cossos dels refugiats que han intentat creuar cap a França», comenta la Sandra que ens explica que a Bardonecchia hi ha un parell d’albergs regentats per diverses ONG que és on dormen els refugiats.

«Volem mostrar que està passant als Alps. Sabem molt del drama del mar però de la muntanya no es veuen tantes imatges. I l’objectiu últim és conscienciar la gent del que està passant i si algú ho veu i decideix fer alguna cosa al respecte, tot això que haurem guanyat», diu la Sandra. La idea inicial és que sigui un documental i «centrar-nos en dues o tres històries i, a partir d’allà, explicar tota la problemàtica». Saben que, entre les persones refugiades, hi ha sobretot africans que fa anys que fugen de països en guerra o altres que estan a Itàlia des de fa temps i intenten buscar oportunitats en altres països europeus.

Per fer realitat aquest projecte, els joves tarragonins han contactat amb les entitats que donen suport a les persones refugiades, i han pactat entrevistes però admeten que serà a Bardonecchia on duran a terme el gruix de la producció i on veuran «quines històries trobarem». En l’àmbit tècnic també reben ajuda de la URV que els cedeix material d’enregistrament audiovisual per complementar el que ells tenen. A banda, han iniciat un Verkami, en el qual es pot col·laborar mitjançant l’enllaç: http://vkm.is/ultimasalida.

La crua realitat social

Rainbow for Africa és una de les ONG que s’encarrega d’oferir allotjament a les persones refugiades i d’advertir-los dels perills de creuar els Alps a l’hivern. Però no tot és altruisme. Entre Bardonecchia i Brinacon hi ha passos, rutes excursionistes practicables a l’estiu i molt turístiques quan no hi ha neu i que els refugiats utilitzen per passar la frontera. «En un mateix lloc conviuen refugiats i turistes; amb tots els conflictes que això implica».

L’actualitat política italiana és justament un mirall de l’ascens de la ultradreta arreu d’Europa, del foment des del poder de la intolerància per qüestions d’ètnia o de raça. El drama dels refugiats és el nou pal de paller d’aquest feixisme que segle rere segle es reinventa amb nous arguments i que empodera les conductes violentes. Quan en parlem amb la Sandra explica que «la idea és intentar fer la postproducció el més ràpid possible» per aprofitar l’actualitat política italiana.