Vols deixar-ho?

Des de la consulta específica del tabac de l’ABS del Vendrell ens expliquen quins mètodes tenen a disposició els usuaris per fer aquest pas

Per . Actualitzat el

El nombre de fumadors a Catalunya baixa any rere any. Que aspirar el fum produït de la crema del tabac és un mal hàbit ho sap tothom i els perills que aquesta pràctica, en altre temps glamurosa, comporta també són coneguts i recordats en les fotografies impactants que «decoren» els paquets de cigarrets. A l’ABS del Vendrell de la Xarxa Santa Tecla, un equip d’infermeres acompanyades d’una doctora gestionen la consulta específica del tabac que s’encarrega d’atendre pacients que volen deixar-ho i de formar la resta d’infermeres de l’Àrea Bàsica de Salut en aquest camp.

Quan hom vol deixar de fumar, és derivat a la seva infermera de referència qui, depenent de les patologies que presenti, assumirà la desintoxicació o el derivarà a la consulta específica del tabac. Bea Laso, infermera del CAP de Coma-ruga, forma part d’aquest grup de treball i ens explica els diversos mètodes que existeixen per deixar de fumar. Més enllà dels clàssics pegats de nicotina o altres aplicacions similars com els xiclets, els comprimits o els esprais de nicotina, «el tractament estrella que veiem que és el que més ens funciona és la vareniclina, que actua com un ansiolític», explica la Bea. Aquesta medicació no porta nicotina i, segons l’experiència dels professionals de l’ABS del Vendrell, «quan la gent pren aquesta medicació, els treu l’ansietat produïda per la síndrome d’abstinència». Un tercer tractament és el bupropion, un antidepressiu que la infermera Laso admet que no utilitzen gaire sovint.

Tot i els fàrmacs, Bea Laso ho té molt clar: la motivació és el més important. «Només entrar per la porta, ja veus si una persona ho deixarà o no», comenta recordant que els que acaben desenganxant-se de l’hàbit de fumar són més que no pas els que es queden pel camí. «És una de les àrees bàsiques que treballem molt en aquest camp i sumem molts èxits», admet.
Laso explica que s’ha notat molt l’aplicació de les lleis que no permeten fumar a la majoria d’espais públics i han fet «conscienciar molta gent que s’havia de deixar de fumar». Amb tot, el flux de persones que volen treure’s de sobre aquest hàbit tan perjudicial no varia tant d’un any a l’altre sinó més aviat depenent de la temporada: «quan comença l’any i després de les vacances d’estiu és quan rebem un volum més alt de pacients que volen deixar de fumar».