Més d’un miler de persones contra l’allargament del 155

Els manifestants han demanat «prou xantatges» fent referència a la congelació del nomenament de consellers

Per . Actualitzat el

La paralització, per part del Govern espanyol, de la publicació al DOGC del nomenament dels consellers del Govern català ha fet revifar les brases. La convocatòria de l’ANC va omplir la plaça Imperial Tàrraco amb el lema de «recuperar el mandat de l’1 d’octubre». Des de l’entitat sobiranista diuen que «la defensa de les institucions catalanes per recuperar la gestió dels serveis bàsics i la salvaguarda de l’autogovern són una tasca necessària però no suficient per garantir els nostres drets democràtics, cal assolir la República catalana».

Durant l’acte s’han sentit les proclames «fora el 155» i «prou xantatges» en relació a les darreres accions del Govern Rajoy en relació al nomenament de consellers per part de Quim Torra.

Cal recordar que no permetre la publicació al DOGC dels consellers nomenats pel president de la Generalitat és una vulneració de la Constitució espanyola, ja que aquest text contempla que el nomenament dels consellers correspon només i és responsabilitat del president de la Generalitat i si hi ha alguna il·legalitat, un cop publicat al DOGC, és quan es podrà actuar des del Govern d’Espanya i exigir responsabilitats al president català. En resum, si no està publicat al DOGC, no existeix jurídicament i no es pot impugnar. Per aquest motiu, des dels sectors sobiranistes es considera aquesta paralització com una maniobra per allargar l’aplicació de l’article 155 tal com han demanat PSOE i C’s.