Xerrada del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Javier Pérez Royo

L’expert andalús parlarà de la situació jurídica i política que s’està vivint actualment a Espanya i a Catalunya

Per . Actualitzat el

El doctor Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, vindrà el pròxim dijous 10 de maig a Tarragona per impartir la xerrada «Democracia, legitimidad, legalidad» en el marc de l’Espai Càtedra de la URV.

Royo ha explicat a NotíciesTgn que la conferència pretén donar llum a les «dues crisis que està vivint Espanya». Segons el catedràtic andalús, una d’aquestes crisis és endèmica arreu d’Europa i té a veure amb un replantejament del pacte social establert fa cinquanta anys i que ara trontolla  a causa de la crisi financera.

L’altra és particular del territori espanyol i està estretament lligada a Catalunya.  Es tracta de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola al país i totes les seves conseqüències. En aquest sentit, per Royo, «Catalunya és el detonant de la crisi que viu Espanya i que planteja un conflicte per al qual l’estat no té solució». I és que, segons el professor de la Universitat de Sevilla, la solució hauria de ser adaptar la Constitució espanyola a les necessitats actuals i, en cap cas, veu que hi hagi els més mínims indicis que això es dugui a terme.

Royo també fa referència a l’origen anticonstitucional d’aquesta crisi i es remunta a la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 en contra de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya aprovat per les cambres catalana i espanyola i ratificat en referèndum. Considera que aquella sentència va ser com «una bomba de neutrons que va deixar les parets però va matar la vida que hi havia a dins».

Els interessats a assistir a la conferència del doctor Royo ho podran fer de manera gratuïta a les 19 hores a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, a l’avinguda Catalunya.