«A l’entorn del Mercat hem de tenir la millor zona comercial a cel obert»

Elivira Ferrando és la consellera de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona

Per . Actualitzat el

El Mercat Central celebra el primer any des de la seva reobertura. La duració de les obres i els deu anys que els paradistes van haver de passar a l’envelat provisional s’estan oblidant gràcies al nou edifici i la nova plaça Corsini. Malgrat tot, com diu la consellera de Comerç del consistori tarragoní, «el mercat és encara un nadó» i alguns aspectes encara cal treballar-los. Al capdamunt hi tenim els horaris –que ja van anar acompanyats de polèmica abans que les obres estiguessin enllestides i que encara fan que, per a o per b, els paradistes es queixin. Amb tot, les xifres que dona l’Ajuntament són bones: es ven més i un fotimer de gent passa per l’edifici del mestre Jujol, ja sigui per fotografiar-lo o per comprar el dinar.

Quina valoració fas del primer any de mercat?
Ha estat un any ple d’emocions en el qual hem consolidat el mercat amb molt èxit. És el mercat del segle XXI que volíem i que manté l’essència del comerç de proximitat. L’hem convertit en un nou espai gastrocultural que té un nou tipus de client, de 25 a 40 anys, que ve a comprar i a viure una experiència.

I les vendes?
S’han incrementat, com a mínim, un 25%, segons ens ha informat la presidenta de l’associació de venedors. I, a més, s’ha creat ocupació, perquè hi ha hagut parades que han contractat personal.

Els tarragonins han respost, doncs.
Sí. Cada dia entra al Mercat Central una mitjana de 10.000 persones. Això no vol dir que tots comprin, perquè molts entren a veure el monument, la joia modernista que és el mercat, però només que un 20% s’hi quedi a comprar, ja és molt.

I tant…
En resum, hem fet el mercat que volíem. Sempre hi ha coses que es poden millorar, però ha estat un èxit.

Quines coses s’han de millorar?
El compliment dels horaris, petits detalls del pàrquing… però estem treballant frec a frec amb els venedors per solucionar-los.

Com va la relació amb el Mercadona?
Ha casat molt bé amb els paradistes. La retroalimentació i la convivència són perfectes. És una combinació molt bona i, de fet, és el model que hi ha a 25 mercats.

Parlaves del compliment d’horaris…
El problema se solucionaria si dues o tres parades obrissin els dissabtes a la tarda. La majoria tanquen perquè poden i ja han fet les hores mínimes durant la setmana, però n’hi ha que no.

En general, creus que els paradistes estan contents?
Jo et puc dir que estan contents, però és millor que t’ho diguin ells. Jo vinc cada dia al mercat a veure com va tot i, en general, hi ha un ambient increïble. A més, estan molt contents amb les activitats que estem fent.

Fes-me’n cinc cèntims.
Des del primer dia hem fet moltes coses: show cooking, tallers, música, activitats infantils… Durant la campanya de Nadal va ser quan vam fer més coses, però també n’hem fet per Carnaval i, ara, hem fet venir la primavera al Mercat. Ja hem fet més de 110 activitats entre Nadal i ara. La idea és que hi hagi música molt sovint, que et vingui de gust viure l’experiència d’estar al mercat.

Alguna activitat futura que vulguis destacar?
Volem celebrar Sant Joan i, més endavant, l’arribada del carilló. Volem que sigui com quan vas a Praga o a Madrid, a veure la Puerta del Sol, tothom a les 12 esperant que surti el carilló i soni l’Amparito. I, mentrestant, prendre un cafè o comprar alguna cosa. Aquest serà un atractiu per als tarragonins i els turistes i serà la cirereta per aquest gran centre comercial a cel obert que són els voltants del Mercat Central, que, a més a més, acolliran moltes activitats com el concurs de Catalunya de colles sardanistes, fires, el mercadet…

Ja està enllestida la plaça Corsini?
Encara l’hem de recepcionar per part del Ministeri de Foment, però ja falta poc. Quan la tinguem haurem de treure la caseta que hi ha i posar-hi el mobiliari urbà. Un cop recepcionada, la tindrem enllestida en dos o tres mesos.

Serà aleshores quan vindrà el mercadet?
Sí, ja ho estem parlant amb els paradistes.

Abans de l’estiu?
Sí, en tres mesos podria estar. La il·lusió és que per Sant Joan ja estigui tot llest.

I els comerços del voltant? N’hi ha molts de buits…
Hi ha hagut molta polèmica amb les terrasses i els bars, però també s’han obert molts comerços: una òptica, una botiga de mòbils, de decoració… és cert que se n’han tancat per diversos motius però també se n’estan obrint. Al carrer Cañellas, per exemple, ha obert fa poc una botiga de roba i aviat ho farà l’empresa Riffacli.

Fa prou de pol d’atracció el mercat?
És el que volem i per això destaquem el concepte de «zona comercial a cel obert». D’aquí a tres mesos hem de tenir la millor zona comercial a cel obert. Que diguis: «on vaig? A caminar per la zona del mercat». El mateix que, a la llarga, m’agradaria fer a la Part Alta o a la Part Baixa.