L’Hospital del Vendrell estrena equip d’endoscòpia d’alta definició

L’eina serà molt útil a l’hora de realitzar les colonoscòpies derivades del programa de triatge de càncer de còlon que s’ha iniciat al Baix Penedès

Per . Actualitzat el

Una important inversió posa l’Hospital del Vendrell a l’alçada dels hospitals de referència del territori pel que fa al diagnòstic i tractament de les patologies del sistema digestiu. Es tracta d’una màquina per fer endoscòpies i d’una altra per dur a terme tractaments d’argó plasma. Els equips s’han estrenat a principis d’any i arriben al centre aprofitant l’inici del programa de triatge de càncer de còlon que es du a terme a la comarca.

«El nou equip adquirit per la Xarxa Santa Tecla és de la marca Fujifilm i, a diferència de l’anterior, permet realitzar exploracions en alta definició. «Arran del programa de cribratge de càncer colorectal, hem aprofitat per renovar tots els equips d’endoscòpia de l’hospital i, ara, tenim una visió en alta definició que ens permet veure lesions més petites de les que vèiem abans i també podem caracteritzar millor el tipus de lesió que estem veient», explica Carlos Zugasti, digestòleg de l’Hospital del Vendrell.

A banda d’aquesta eina, el centre del Baix Penedès ha adquirit una màquina que permet dur a terme tractaments amb argó plasma. «Aquest equip ens permet tractar, entre altres coses, lesions vasculars, a l’estómac o al còlon, que abans havíem de derivar a Joan XXIII», admet Zugasti.

A més a més, per tal d’oferir més confort als pacients i en el marc d’aquesta renovació dels equips d’endoscòpies, es passa a insuflar els endoscopis amb diòxid de carboni en comptes d’aire ambient. De manera que en les colonoscòpies ja no s’injecta aire pel còlon per poder examinar-lo correctament sinó que s’utilitza diòxid de carboni. «Aquest CO2 es torna a absorbir i els pacients acaben la colonsocòpia d’una manera més confortable que abans, quan havien d’expulsar l’aire ambient dels intestins i tenien més molèsties i més dolors», comenta el digestòleg de l’Hospital del Vendrell, que valora molt positivament la qualitat de les endoscòpies que ofereixen.

UNA PROVA QUE EVITA TENIR CÀNCER
La principal peculiaritat del càncer colorectal és que es pot preveure i tractar abans que aparegui. Per aquest motiu és tan important participar en el programa de triatge de càncer de còlon que s’està duent a terme a tota la província i que aquest 2018 ha començat al Baix Penedès. L’explicació d’aquesta espècie de màquina del temps que ens permet evitar viure el tràngol de patir un càncer és la detecció i erradicació de lesions potencialment malignes. És el cas dels pòlips que, en alguns casos, es poden eliminar gràcies al nou equip d’argó plasma. «S’utilitza en funció de certs tipus de pòlips que es poden cremar de manera més acurada, tot i que el tractament habitual és amb unes nanses de polisectomia que estrangulen el pòlip i el treuen», apunta Zugasti que explica que l’eina també és útil per complementar altres tractaments.

S’HAURIA D’ARRIBAR AL 100%
Per aquest motiu, Zugasti anima la població diana, persones de 50 a 69, a participar en aquest programa de prevenció de càncer colorectal recordant que la primera prova no és una colonoscòpia. «Actualment només un 50% de la població participa en aquest primer cribratge de la sang oculta a la femta i s’ha d’intentar que el 100% de les persones que rebin la carta, com a mínim es facin la prova de la sang oculta a la femta, una prova gens molesta ni invasiva», recorda el digestòleg de l’Hospital del Vendrell.