Greenpeace Tarragona es deixa veure durant el seu primer any

El grup ha fet xerrades, neteja de platges i accions al carrer per conscienciar la població

Per . Actualitzat el

El 25 de novembre de 2016 es va organitzar el grup de Greenpeace a les comarques de Tarragona i poc més de mig any després ja rebien un guardó d’Ecologistes en Acció per la tasca realitzada. Campanyes de conscienciació a les escoles i a les platges per lluitar contra la plaga dels plàstics que fa estralls als mars i oceans d’arreu del món, neteges del litoral i performances al carrer són algunes de les accions dutes a terme per aquest col·lectiu ecologista amb accent tarragoní.

Després del running amb «zombies nuclears» que es va fer a l’Ametlla de Mar per protestar contra aquestes centrals energètiques, sorgeix la necessitat de crear el grup de Greenpeace Tarragona. «Aquí hi ha molt per fer: molts plàstics a les platges, centrals nuclears, empreses químiques… I no ho diem per tancar res sinó perquè el que es faci sigui sostenible i no perjudiqui el medi ambient», explica la coordinadora de l’entitat, Alicia Escudero.

El grup s’organitza a partir de reunions mensuals, formacions i rebudes de nous voluntaris. Ja supera la seixantena d’apuntats, amb un múscul d’uns trenta que hi dediquen més temps i participen activament de les moltes activitats que dur a terme. En poc més d’un any de vida, Greenpeace Tarragona ha fet xerrades a les aules del col·legi Joan Roig, a les Teresianes i a les Dominiques de Tarragona. Conferències fetes curs per curs per explicar als infants com els plàstics perjudiquen els animals provocant-los malformacions o matant-los i com això afecta també a la nostra salut.
En aquest camí cap a la conscienciació ciutadana sobre la necessitat de dur a terme un consum sostenible i de la importància de les tres R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar) per fer front al canvi climàtic, el grup ha posat diferents estands informatius i ha organitzat l’activitat «Haz» al desembre a la Rambla Nova on es van fer tallers orientats al consum sostenible, al reciclatge i la reutilització dels materials.

Però no tot és conscienciar, el grup també s’ha arremangat per netejar les platges de la Pineda i del Delta de plàstics recollint, en una jornada, fins a 600 quilos d’aquest material tan perjudicial per al medi ambient. «Després d’una tempesta recordo anar a la platja de l’Arrabassada i era horrible: plena de plàstics que havien sortit de l’aigua. Per això vam decidir fer conscienciació directament a la platja perquè veiem que la gent llança de tot: burilles, plàstics…», explica l’Alicia que recorda que aquest estiu es van instal·lar a la platja d’Altafulla per informar els banyistes.

La coordinadora de Greenpeace Tarragona ens recorda que «hi ha cinc illes de plàstics al món que, com que no són de ningú, ningú les recull; però, en canvi, afecten la biodiversitat de les espècies, a nosaltres inclosos». Per això, perquè les nostres accions esdevenen globals, Greenpeace Tarragona ha volgut començar l’any donant suport a la creació d’un santuari a l’oceà Antàrtic i, a mitjan mes de gener, una quarantena de voluntaris es van transformar en pingüins i van recollir firmes, davant del Mercat Central, a ritme de flashmob.