«El pressupost operatiu dels Jocs Mediterranis està cobert al 100%»

Entrevista al regidor comissionat dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, Javier Villamayor

Per . Actualitzat el

Els Jocs Mediterranis del 2018 estan a tocar. Després de les polèmiques que van envoltar la candidatura en els seus inicis, la presentació de Tarragona per acollir-los el 2013, el triomf de la candidatura tarragonina per succeir a Mersin el 2017 i l’endarreriment l’any passat de l’esdeveniment, enguany sembla que Tarragona serà la capital esportiva del Mediterrani. Evidentment, l’esdeveniment no té, ni de bon tros, el nivell d’unes olimpíades o d’uns mundials, però representants d’una vintena llarga de països de la conca del Mediterrani viatjaran fins a les nostres comarques per competir en les nobles disciplines de l’esport. Catalunya, que tan present està a les portades dels mitjans d’arreu del món per qüestions polítiques, té una nova oportunitat per demostrar la seva vàlua. Des del 92 ho ha fet en diverses ocasions, però gairebé sempre encapçalada per la seva capital. El 2018 és una oportunitat per a la segona àrea metropolitana del país, per reivindicar-se com a generadora de grans esdeveniments i capaç de descongestionar Barcelona, ja per si sola molt saturada de propostes de gran abast.

El 2018 és l’any, no?
L’any de la collita després de tants patiments i tants esforços.

Ara ja està tot a punt, no?
Sí. Afortunadament les incerteses s’han esvaït i ja és ben visible la millora de l’entorn de l’Anella Mediterrània, les principals obres a les seus i altres actuacions a la ciutat de Tarragona. És evident que hi quedarà un important llegat en infraestructures derivades d’aquest esdeveniment i aquest primer trimestre hem de treballar de valent per preparar la part més operativa i de logística.

En quin punt es troben les obres de l’Anella Mediterrània?
Ja està executada la  seva urbanització. Resta per enllestir la quarta fase del palau d’esports, que està en licitació fins al 29 de gener, amb un endarreriment de dos mesos a causa de les mesures del 155 que obligava que l’acord de licitació el fes el Consell de Ministres. S’estan executant les obres de la piscina de 50 metres des de mitjan mes de novembre amb la previsió de tenir-la enllestida a l’abril per poder fer una prova test al maig. La reforma de les antigues piscines de Campclar ja s’ha enllestit. Les obres del nou estadi d’atletisme van finalitzar aquesta tardor i resta només la millora del velòdrom.

Quines proves acollirà l’Anella?
L’atletisme, la natació, el waterpolo, la petanca, les bitlles i les especialitats mediterrànies i l’handbol.

I la resta d’equipaments, com estan?
Hem finalitzat la reforma de l’interior del camp del Nàstic i també el desmantellament del traçat antic de l’autovia, que es va acabar a final de desembre. A banda, s’ha fet el Complex Viding Sant Jordi i han finalitzat les obres de totes les seus;  només queda una petita intervenció a Constantí.

I tot això, quant ha costat?
Més de 73 milions d’euros, dels quals, aproximadament, un de cada sis els aporta l’Ajuntament de Tarragona mentre que els cinc restants provenen de la Diputació de Tarragona, de la de Barcelona (arranjaments a Castelldefels i al club de polo de Barcelona), la Generalitat, el Consejo Superior de Deportes i capital privat en el cas del Complex Viding.

I el pressupost operatiu, com el teniu?
Estem parlant d’uns 25 o 26 milions d’euros en l’allotjament dels esportistes, els transfers, seguretat, material esportiu, assistència sanitària, control antidopatge, cerimònies… tot això és una part feixuga que es cobreix amb aportació privada, via espècies i via patrocinis econòmics i les aportacions de les administracions. Amb el compromís de l’estat del mes d’abril cobrim el 100% d’aquest pressupost, però hem obert una segona línia de finançament a través de la Unió Europea de la qual sabrem alguna cosa aquest mes o al febrer.

Com està el tema dels voluntaris?
En tenim 7.000 de registrats i tanquem les inscripcions al gener per poder fer les formacions.

Suficients?
Sí, no ens preocupa el número perquè tota la part operativa disposarà dels seus concursos i dels seus professionals, però el reforç i la visibilitat que tindran els voluntaris serà molt important, tant en els espais de competició com a tota la ciutat: orientant el visitant, amb tasques de protocol, cerimònies, primers auxilis, transport… Una part molt important, que no es paga amb diners i que ha superat, pel que fa al nombre d’inscrits, totes les expectatives.

Com va la preparació de les cerimònies?
Focus Events ja fa mesos que treballa en les cerimònies d’inauguració i cloenda. Uns dies molt importants perquè és la posada de llarg de l’esdeveniment, la presentació de Tarragona i el territori en societat i el moment on projectem el relat que volem explicar amb els Jocs.

La ciutadania, la veieu trempada amb l’esdeveniment?
Encara no. A mesura que s’acosti l’esdeveniment i amb activitats com un festival aeri amb la patrulla acrobàtica Ágila de l’Exèrcit de l’Aire, que vindrà a la primavera, algunes proves test d’algunes disciplines i el programa cultural associat als Jocs, esperem fer trempar la gent.

Què inclourà el programa cultural?
Em permetràs que sigui discret amb això. Només et puc dir que tindrà representacions de totes les arts i que els actes abastaran des de la primavera fins a la tardor pensats per als visitants i també per a la gent d’aquí.

Parlant de visitants, com fareu front al desconeixement que pateixen els Jocs Mediterranis fora del territori?
Aquí és molt important la projecció nacional i internacional que tindrà l’esdeveniment en l’àmbit televisiu, que és un objectiu bàsic. Nosaltres volem que se’n parli a Catalunya, amb 7 milions i mig de persones, a Espanya, amb 45 milions, i, especialment, a l’àmbit mediterrani, on viuen 490 milions de persones de 26 nacionalitats diferents. En resum, fer que, a banda del llegat en infraestructures esportives en quedi un altre en promoció de la marca Tarragona com a ciutat i com a territori.

I com ho aconseguireu?
Fent activitats de presentació; de fet, ja n’hem fet moltes arreu de l’estat i també en volem fer en l’àmbit internacional.

Com creus que es recordaran els Jocs d’aquí a uns anys?
Es diu que el nivell d’uns Jocs Mediterranis no és el mateix que el d’unes olimpíades o d’un mundial, cosa que és certa; però jo sempre dic: penseu què ha de fer una persona de Síria per venir a competir a Tarragona, en mig d’un conflicte bèl·lic. Què ha de fer per  anar a fer l’esport que més li agrada a un país que no coneix per trobar-se amb persones que no coneix. Potser aquesta persona no serà mai medallista, però l’esforç que ha de fer per venir i el que nosaltres hem de fer perquè se senti ben acollida és la part més important dels Jocs. Aquesta és la seva missió: ser un punt de trobada, de concòrdia, de germanor… i més en una regió del món tan convulsa com el Mediterrani.

Parlant d’això, la participació d’Israel i Palestina no ha pogut ser.
Tarragona va fer l’esforç, però el propietari de l’esdeveniment és el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) que és qui, en la seva assemblea, formada per països del Mediterrani, decideix qui participa i qui no. No hem aconseguit la participació d’Israel i Palestina però la bona notícia és que hi ha Portugal com a país convidat nou. Hi ha una situació política convulsa amb vetos creuats però, tot i així, tenim l’oportunitat de fer diplomàcia lligada amb l’esport amb aquests països que sí que venen i de lligar la imatge de Tarragona, Catalunya i Espanya com a territoris d’acollida i compromesos socialment.

Les actuacions a l’Anella Mediterrània

La urbanització de l’Anella Mediterrània ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Tarragona i ha tingut un cost de 12 milions d’euros. L’actuació més important en aquest àmbit ha estat la creació d’un bosc i un llac artificial que ocupen la major part de l’extensió de l’Anella Mediterrània. Per fer realitat el bosc s’han plantat més de 3.500 arbres i plantes autòctones que es reguen gràcies a la recol·lecció de l’aigua de pluja que es fa amb l’estany.
L’equipament esportiu més important de l’Anella Mediterrània és el palau d’esports. Tindrà capacitat per acollir fins a 5.000 espectadors i amb una inversió total de 18 milions d’euros que han anat a càrrec de la Generalitat de Catalunya. Actualment es troba en període de licitació la darrera fase de l’obra. Durant els Jocs Mediterranis acollirà les proves d’handbol.
La pista d’atletisme té una capacitat per a 2.000 espectadors que s’ampliarà fins a 5.000 durant la celebració dels Jocs. Les obres de millora que inclouen unes noves grades i la pista coberta d’entrenament de 80 metres han tingut un cost de 3,3 milions d’euros, finançat a parts iguals pel Consejo Superior de Deportes (CSD) i la Diputació de Tarragona. Inclou una pista d’escalfament interior de 80 metres (foto).
La piscina descoberta tindrà una llargada de 50 metres i acollirà la competició de natació i waterpolo. Es va començar a construir el passat novembre i es preveu que estigui enllestida el mes d’abril. El seu cost és de 2,7 milions d’euros, pagats pel Consejo Superior de Deportes.
També s’han reformat les antigues piscines de Campclar, una obra finançada per la Diputació de Tarragona d’un espai dels anys 80 que estava obsolet, especialment en la part de vestidors i dutxes. S’ha ampliat l’espai per a la pràctica de l’esport, s’ha dotat de nova maquinària pel gimnàs i s’ha fet una reforma dels vestidors.
En darrera instància es reformarà el velòdrom, l’espai que ha d’acollir les proves de petanca, bitlles i de les altres especialitats mediterrànies.