«Tenim una oportunitat d’or de guanyar el nacionalisme a les urnes»

Entrevistem a Lorena Roldán, número dos de la llista de Ciutadans a Tarragona

Per . Actualitzat el

Advocada tarragonina, Lorena Roldán ja fou candidata de Ciutadans a les Europees de 2014 i a les municipals de 2015, on va entrar de regidora. Aquell mateix any, Ciutadans donava la sorpresa i Roldán entrava al Parlament de Catalunya com a número quatre per Tarragona. Per indisposició del cap de llista Matías Alonso, Roldán ha vist multiplicada la seva agenda durant la campanya i ha assumit el paper de número u davant la premsa.

El 21-D és un referèndum?
No, el 21-D són unes eleccions autonòmiques. Ja vam veure com el 27-S els separatistes les van voler vendre com un referèndum, però tampoc ho van ser. Aquestes eleccions són una oportunitat per posar fi d’una vegada per totes a aquest malson del procés i encetar una nova etapa a Catalunya.

Això implica que si el bloc del 155 suma majoria pactarà?
Ho tenim a tocar, tenim opcions reals de guanyar les eleccions i si el 21-D els partits constitucionalistes sumem un escó més, tenim l’obligació de seure i intentar fer un govern alternatiu, transversal i que pensi en tots els catalans.

Creu que s’haurà de tornar a cessar el govern si els independentistes tornen a treure majoria?
Aquest escenari no el contemplem perquè nosaltres, a diferència de PP i PSC que en altres eleccions han pactat amb nacionalistes, sortim a guanyar. Ara, respectarem el resultat de les urnes com sempre fem i haurem de veure si els separatistes respecten també la legalitat respecte a les resolucions del Tribunal Constitucional, la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya perquè hem vist que ara mateix no ho fan.

Voleu fer un govern que «pensi en tots els catalans». En cas de governar, quina resposta donaríeu al desig d’independència que tenen més de dos milions de catalans?
Respectem tots els catalans i tenim un projecte per a tots els catalans que aposta pels problemes reals dels catalans. Per tant, si fem millores en l’atur estarem treballant per a tots els catalans, també pels que tenen aquest sentiment. Perquè a la cua de l’atur no hi ha una cua d’independentistes i una de no independentistes.

Entenc que opinen que si millora la qualitat de vida dels catalans, baixarà l’independentisme.
La gent quan s’aixeca al matí no mira què diu el seu passaport, té altres prioritats: poder anar a treballar tranquil·lament, tenir un sou digne, tenir unes escoles de qualitat, i no com ara que Catalunya és la comunitat autònoma amb més barracons. Això és el que realment preocupa als catalans i fa molt de temps que el govern de la Generalitat ha abandonat aquests problemes reals perquè ha tingut unes altres prioritats.

Les lleis catalanes tombades pel TC no tenien com a objectiu resoldre els problemes reals dels catalans que un nou estat solucionaria?
S’han estat fent lleis que extralimitaven les competències de la Generalitat i això crea frustració. Ho hem vist, per exemple, amb el decret-llei contra la pobresa energètica o amb la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones. El que cal fer són lleis que es puguin aplicar i aplicar les lleis que existeixen en l’àmbit estatal.

T’ha adoctrinat l’escola catalana?
Tenim molts bons centres educatius a Catalunya i molts bons docents, però hem vist algunes imatges en centres públics de Catalunya com l’estelada o portar els nens a fer minuts de silenci per coses relacionades amb la independència. Tenim més de 100 denúncies per casos d’adoctrinament a les aules i entenem que s’ha de donar suport a les famílies. Les aules han de ser un espai neutre i lliure d’ideologies on s’ensenyi a pensar i no què pensar.

Si es denunciessin les exaltacions al sentiment patri espanyol arreu de l’estat, no creu que també hi hauria centenars de denúncies?
Hem presentat al Congrés una proposició no de llei per tal que es desenvolupi la inspecció educativa i és d’aplicació a tot l’estat. Perquè aquesta idea d’aules sense ideologia no és només per a Catalunya.

Li preocupa la fuga d’empreses?
I tant, ja són unes 3.000 empreses les que han marxat de Catalunya per la inestabilitat política i la inseguretat jurídica que el senyor Puigdemont i el senyor Junqueras han creat a Catalunya. Una de les prioritats del nostre programa és que tornin aquestes empreses i que en vinguin de noves.
No ha estat en la majoria dels casos un trasllat de la seu social amb la poca implicació econòmica que això té per no haver-hi deslocalització de llocs de treball?
De les 3.000, mil han canviat la seu fiscal. Per tant, quan parlem de la seu fiscal, estem parlant de recaptació d’impostos. I no parlem només de grans empreses sinó també de pimes i d’autònoms. 40 autònoms al dia van marxar de Catalunya durant el mes d’octubre. I això és una molt mala notícia.

Si és tan mala notícia, no se senten culpables d’haver-ho fomentat aprovant el decret que en facilitava la sortida?
Aquestes empreses volien marxar independentment de si hi havia el decret o no. El decret el que fa és facilitar aquest canvi però el que farà és facilitar que puguin tornar, que és el què volem. Nosaltres farem un pla de xoc perquè puguin tornar aquestes empreses a Catalunya i recuperar l’economia.

Quin vol que sigui el paper de Ciutadans a partir del 22-D?
Tenim una oportunitat d’or de guanyar a les urnes al nacionalisme, podem fer que la senyora Arrimadas sigui la presidenta de la Generalitat, la primera dona per cert.

Parla de «derrotar al nacionalisme», si es porta bandera espanyola no és nacionalisme?
La bandera espanyola és un símbol del nostre país igual que ho és la catalana i l’europea. Si es fixa en el cor de Ciutadans amb les tres banderes, és el que representa el sentiment de la majoria de catalans que ens sentim catalans, europeus i espanyols.

S’arrisca a dir-me quants diputats treureu aquí?
Li fas la pregunta a la persona equivocada perquè sóc una mica supersticiosa i crec que dir-ho porta mala sort, però sí que crec que augmentarem el nombre de diputats actuals.