«Demanarem obrir un procés negociat amb l’estat espanyol»

Entrevista al cap de llista d’ERC a Tarragona, Òscar Peris

Per . Actualitzat el

Fa menys de dos mesos, Òscar Peris era destituït del seu càrrec de delegat del Govern de Catalunya a les comarques de Tarragona arran de l’aplicació de l’article 155. Després d’aquests comicis, Peris passarà de ser la veu del govern català al territori a representar el territori a la cambra catalana. Tinent d’alcalde de Valls i regidor de Comerç i Turisme, gràcies al pacte de govern entre convergents i ERC, es mostra reservat a l’hora de  parlar de possibles aliances postelectorals.

El 21-D és un referèndum?
És una convocatòria d’eleccions que considerem il·legítima perquè les eleccions aquí sempre les ha convocat el president, però com a demòcrates, abans que independentistes, i com que no tenim fòbia a les urnes, serem presents on hi hagi una urna.

Però existeix un bloc independentista, no?
El que hi ha és una defensa d’idees i de projectes per al país i, evidentment, les forces que vam donar suport a la proclamació de la república compartim aquest desig i aquest anhel de materialitzar-la a partir del 21 de desembre.

Entenc que si les forces independentistes guanyen  per escons es procedirà a ratificar la república.
De moment, ens hem de centrar en la campanya perquè aventurar escenaris de futur és molt arriscat. Això va molt més enllà de les banderes, perquè de les banderes no en menja ningú, ni de l’estelada ni de l’espanyola, sinó que es menja de les polítiques socials que es puguin fer en aquest país i, sota aquest govern, se n’han fet moltes, de polítiques socials.

Per què un independentista l’ha de votar a vostè i no a la CUP o a Puigdemont?
L’electorat és prou madur per triar les opcions polítiques que creu que el poden representar millor. A nosaltres ens avalen 86 anys de trajectòria política, sense cap cas de corrupció i representant una gran majoria del nostre país, que també formen part de la nostra candidatura. Parlo de gent de l’antiga democràcia cristiana o provinents de l’espai del PSC, com Toni Comín o Ernest Maragall, o independents com Rubén Wagensberg de Volem Acollir.

Diàleg o unilateralitat?
Depèn de qui et trobis davant. Nosaltres sempre hem apostat pel diàleg.

Apostar pel diàleg amb el govern espanyol no és apostar per l’immobilisme?
Evidentment, però el que no podem fer és no donar sortida als nostres ciutadans, que ens demanen més recursos en molts àmbits, mentre 16.000 milions d’euros de tots els catalans, votin el que votin, se’ns en van cada any.

Però penseu implementar la república si assoliu la presidència?
Fer república vol dir portar a la pràctica totes aquestes lleis que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional, com la de pobresa energètica, d’emergència habitacional, d’igualtat de gènere entre homes i dones…

Jo em referia a fer una Catalunya independent, separada de l’estat espanyol…
El mandat que surti del 21-D ens posarà sobre la taula quina és la correlació de forces al Parlament. A ERC serem els primers a defensar la república perquè es materialitzi en diferents polítiques. Fer república, més que el control de fronteres, vol dir donar sortides a les situacions que pateix la gent trobant, si cal, les escletxes legals on poder implementar aquesta llei.

Fer república no vol dir que jo tingui un DNI on posi que el meu país es Catalunya?
Insisteixo: no va de DNI, de passaports, ni de banderes. D’això no en menja ningú. Esdevenir estat és la raó principal de la proclamació de la república que ja tenim proclamada. L’hem de defensar i l’hem d’exercir amb total independència i en funció de la resposta que tinguem en aquesta contesa electoral.

Suposant que assoliu el govern, quina seria la primera acció de govern?
Tenim una situació judicial complexa, amb gent empresonada, i on partim d’una desigualtat total. Per tant, haurem d’esperar quin és el paper que juga l’estat. Nosaltres el que demanarem és obrir un procés negociat i de diàleg amb l’estat espanyol.

És a dir, descarteu la unilateralitat.
No descartem mai la unilateralitat perquè unilateralitat no va lligada només a un projecte com el nostre. L’estat també va actuar unilateralment l’1-O i empresonant els nostres líders.

Si no heu estat capaços d’implementar la república amb dos anys de marge, perquè hem de creure que ara ho fareu?
Hem arribat fins on no pensàvem que arribaríem mai. Hem proclamat la república i ara queda el trajecte més difícil i llarg que és saber com exercim aquesta sobirania. I això dependrà de la correlació de forces que surti el pròxim 21 de desembre.

Considereu que heu faltat a la vostra paraula no implementant la república?
Aquí és on entra en joc l’estat i tothom mou les seves cartes. Nosaltres havíem plantejat un programa electoral transparent que hem portat fins a les últimes conseqüències, que ha estat la proclamació de la república.

Quin paper vol tenir ERC a partir del 22-D?
El paper que volem és el que hem tingut fins ara: el de governar i seguir implementant la república.

Estaríeu disposats a nomenar un president que no fos d’ERC?
Prendrem les decisions en funció dels resultats.

I pactar amb els Comuns?
Nosaltres, més que amb la direcció dels Comuns, hem apel·lat a la bona gent com Dante-Fachín o l’Ángels Martínez, que en aquesta contesa electoral no participen del projecte dels Comuns perquè a partir de l’1-O els va caure la bena dels ulls en molts temes.

Quants diputats creus que traureu a Tarragona?
No m’agrada fer ciència-ficció.