«Volem que Catalunya se senti còmoda dins d’Espanya»

Entrevistem la cap de llista de Catalunya en Comú-Podem per Tarragona, Yolanda López

Per . Actualitzat el

Activista des d’abans que es creés Podem, Yolanda López va ser una de les fundadores del cercle del Vendrell. Recorda entre somriures aquella primera campanya electoral per les europees del 2014. Des d’aleshores ha plogut molt i Podem s’ha fet gran. La Yolanda ho ha viscut tot en primera persona: va anar de número dos per la demarcació a les eleccions al Congrés i forma part de la comissió gestora de Podem després de la marxa de Fachin i altres membres.

El 21-D és un referèndum?

No, i espero que els ciutadans votin en clau d’un govern per a quatre anys. Hem de sortir del bucle i posar l’agenda social sobre la taula i treballar per solucionar els problemes reals.

Quina és la vostra proposta davant la reivindicació independentista de gran part de la societat?

Un projecte de país conjunt que abarqui el consens més ampli possible.

Però com s’arriba a aquest consens?

Posant sobre la taula l’agenda social i ciutadana. I l’única persona que ofereix això és Xavier Domènech.

Si aquesta és la proposta, s’està descartant qualsevol escenari d’independència?

La independència no és la nostra prioritat. La nostra prioritat és la gent. És evident que l’1-O va haver-hi una mobilització molt gran, però també està clar que va haver-hi una part molt gran de ciutadans que no se sentien interpel·lats. Volem arribar a una proposta de consens sobre l’encaix de Catalunya dintre d’Espanya en la qual se senti còmode el màxim nombre de gent possible, passant per un referèndum pactat. Per això interpel·lem el PSC i el PSOE perquè interposin una moció de censura a Rajoy i posin un govern progressista a Espanya.

Veuen el PSC/PSOE com un partit progressista després del suport al 155 i els fitxatges d’Units per Avançar?

Ens ho posen difícil, però el 75% del votant del PSOE dona suport a un referèndum pactat, i aquests electors sí que són progressistes. Jo espero que canvïin, perquè és l’única manera de sortir del bucle. El PdeCat, per molt que s’amagi rere la bandera de l’independentisme, quan nosaltres vam fer la moció de censura es va abstenir.

I ERC també, no?

Una mica cínic…

Bé, demanaven a canvi el referèndum pactat que proposeu i que Sánchez no vol. Parlant d’això, creure en el referèndum pactat no és com creure en els Reis Mags?

No, caurà pel seu propi pes. Hi haurà un moment que no quedarà una altra solució. I crec que guanyarà el no. La DUI sí que és una Ítaca.

Però, pactat amb qui?

S’ha de canviar el govern de Madrid, s’ha de fer un govern progressista.

Pedro Sánchez hauria pogut ser president a canvi d’un referèndum pactat i no va voler.

Des que va passar això fins ara han canviat molt les coses. Però Pedro Sánchez ha de ser fidel al que va prometre als seus militants.

Però no va prometre cap referèndum pactat.

Ell va parlar d’estat plurinacional, de no pactar amb el PP… i altres coses que ha de complir. El problema és que no hi ha hagut prou diàleg. El bloc del 155 ara està tancat al diàleg certament. Per això nosaltres proposem una via intermitja, que no estic dient que s’aconsegueixi demà, sinó que serà a mitjà termini.

Ni 155 ni DUI, dieu. Es pot ser equidistant quan un bàndol vol votar pacíficament tant sí com no i l’altre l’agredeix policialment o aplica de forma anticonstitucional articles de la Constitució que defenseu?

Nosaltres volem fer un projecte de país ampli. No pots governar un país amb la meitat de la gent en contra. Nosaltres diem: mirem de trobar una solució consensuada.

Si s’espera, s’està deixant de costat la meitat de la població igualment, perquè es continua amb la Catalunya autonomista… és cert?

Estem veient que la DUI no ha portat enlloc, que l’emperador estava despullat. El que no pots és tenir el país en aquest impàs quan hi ha problemes tan greus com la precarietat laboral, la privatització de la sanitat… El que no pot ser és que vagis a l’oficina de l’atur i estigui plena a vessar.

Les lleis aprovades pel Parlament, com la de pobresa energètica, i posteriorment tombades pel TC, no intentaven solucionar els problemes de la gent?

Sí, però estem al mateix bucle. Per això apel·lem el PSOE perquè recapaciti i poguem fer una moció de censura. Perquè Catalunya sigui el motor del canvi a Espanya.

Us heu sentit intervinguts des de Madrid a Podem?

No ens hem sentit intervinguts per a res perquè l’Albano Dante Fachín ha dimitit per formar el seu propi partit, que és molt legítim. I de les 17.000 persones que van votar en el procés participatiu, 13.000 van escollir que ens presentéssim amb els comuns i, per tant, és el camí a seguir.

Altres diputats de Podem al Parlament han dimitit i el cercle de Podem a Terres de Lleida s’ha dissolt per les «imposicions d’Iglesias i Echenique»…

És anecdòtic, del Parlament n’han marxat dos de quatre que teníem, com a Podem. A Terres de Lleida va dimitir l’executiva però ahir mateix el cercle es tornava a rearmar. És com aquí, a Tarragona, que, de més de vint cercles, dos han dit que no es presenten.

Amb Pablo Iglesias manant a tort i a dret i eternitzant-se en el poder, heu perdut l’essència del 15-M?

No. A Pablo el van escollir al febrer 75.000 persones. Amb això està tot dit.

També és el més mediàtic.

Enfront es presentava Errejón, que també és molt mediàtic. Estem parlant de tres anys, com podem dir eternitzar? És el millor líder que podríem tenir.

Com pot ser que el partit del 15-M, el moviment que reclamava sobirania popular es mantingui equidistant davant de la revolució popular i pacífica més important que s’ha viscut a Europa en els últims anys?

Reconeixem la mobilització i no li traiem valor i, per això, no volem deixar-los enrere. Però tampoc volem deixar enrere als altres. Volem que Catalunya decideixi, però nosaltres no volem marxar d’Espanya, volem seduir Catalunya i fer una proposta de país perquè se senti còmoda dins d’Espanya.

T’atreveixes a dir-me quants diputats treureu aquí?

No, m’atreveixo. Les enquestes ens donen només un diputat però a nosaltres ens agraden les campanyes i remuntarem.