«No s’aplicarà l’article 155 si el nou govern compleix la llei»

Entrevista al cap de llista del PP, Alejandro Fernández

Per . Actualitzat el

Exregidor que va fregar l’alcaldia de Tarragona amb la punta dels dits el 2011 després que la cúpula convergent aturés el pacte que havia dut a terme amb l’aleshores candidata de CiU, Victòria Forns. Ha fet de diputat a Madrid, de tinent d’alcalde de Ballesteros i de portaveu popular al Parlament quan Millo va marxar a la delegació.  Alejandro Fernández és l’única cara coneguda del PP a la demarcació, el candidat que va a tots els comicis i salta de cambra a cambra.

El 21-D és un referèndum?
No, són unes eleccions autonòmiques com tampoc no eren plebiscitàries les del 27-S.

Si el bloc del 155 suma majoria, creu que hi haurà pacte?
Per nosaltres no és el bloc del 155 sinó que és un govern alternatiu al nacionalisme. Un nacionalisme que ha governat sempre a Catalunya.

Montilla la va governar.
Però amb nacionalistes. Hi ha hagut canvis de partits, però el nacionalisme sempre ha estat present. I fóra bo per a Catalunya que el nacionalisme estigués una temporada a l’oposició. Al País Basc va anar bé.

L’espanyol no és nacionalisme?
El nacionalisme espanyol és residual a Espanya. Per exemple, el nacionalisme pensa que els Països Catalans existeixen perquè són les zones on es parla català, però jo no conec pràcticament ningú que pensi que Espanya és allà on es parla espanyol. El nacionalisme espanyol no té articulació política avui en dia.

Si guanya el bloc independentista, s’aplicarà el 155?
Això anirà en funció de si el nou govern compleix la llei. Sigui del color que sigui, tots tenim la mateixa responsabilitat de complir la llei.
L’estat estaria disposat a emprar la violència si no es fa marxa enrere, com va passar el 27 d’octubre?
Jo crec que no es va produir cap marxa enrere i no hi va haver violència amb morts al carrer com van dir. És evident que Marta Rovira va mentir i ningú no va fer cap tipus d’amenaces.

Com a últim recurs veu l’estat traient els tancs al carrer?
Una de les coses que més emociona una part del separatisme és la possibilitat de veure tancs al carrer. És curiós que siguin tan militaristes. Ja s’ha demostrat que això no ha passat ni passarà perquè el govern d’Espanya té el suport de totes les democràcies europees i el separatisme, en canvi, s’està aliant amb els eurofòbics i la ultradreta de Finlàndia, d’Itàlia o de Flandes amb aquest discurs antieuropeu que Puigdemont està posant sobre la taula.

En canvi, Jean Marie Le Pen dona suport a Espanya.
Marie Le Pen comparteix ara mateix el mateix discurs que Puigdemont i, a més, va fer servir la mateixa frase «grup de països decadents».

Per què no hi ha hagut diàleg durant aquests últims anys?
Qui no ha tingut mai voluntat de diàleg i sí d’imposició ha sigut el govern de Catalunya. Hem estat davant d’un moviment totalitari que al final només podia comportar un camí: la DUI. Que, si no es feia, s’acusava de traïdor qui fos. Per tant, no és veritat que no hi ha hagut diàleg, el que passa és que una de les parts només podia acceptar la DUI.

L’escola catalana adoctrina?
Per la meva experiència, la immensa majoria dels professionals són de gran nivell però hi ha casos concrets que són denunciables i inacceptables a l’escola.

I TV3?
TV3 està sotmesa a l’escrutini i l’opinió pública de la ciutadania i dels partits polítics. Nosaltres hem sentit crítiques a TVE durant molt de temps i la gent no s’escandalitzava d’aquesta manera. Sembla que hi hagi coses sagrades que no es poden tocar i si nosaltres diem que TV3 s’ha alineat de manera rotunda amb el procés separatista i que creiem que no és la funció d’una televisió pública, s’ha d’acceptar aquesta crítica.

Votar independència posa en perill les pensions?
Els mateixos independentistes parlen d’un període de transició de dos o tres anys. En cas d’independència, no sé en un futur què passaria però, a curt termini, és una caixa única i Catalunya no té els recursos per pagar les pensions.

I Espanya els té? La Seguretat Social s’ha endeutat per fer front a les despeses de finals d’any i les pensions del 2018 perillen.
Si continuem generant ocupació com ha fet Espanya liderant la UE i amb les polítiques econòmiques que fem, les pensions estan garantides i podran pujar amb l’IPC tranquil·lament.

Però el calaix de les pensions  s’ha fet servir per pagar deute. Això no farà que les pensions del 2018 es retallin?
No. Si mantenim les previsions de creixement, pujarem la recaptació i, tot i haver de disposar d’uns diners puntualment, els compensarem amb tota tranquil·litat. No hi ha cap tipus de perill en l’àmbit de les pensions.

El PP català està anant als casals d’avis demanant-los el vot «per salvar les pensions», tal com denuncia l’alcaldessa de Badalona?
L’alcaldessa de Badalona, com a bona representant del seu partit, té un discurs excèntric i dir això és pensar que la gent més gran de 65 anys són idiotes, i no ho són. Són intel·ligents i saben el que tenen entre mans.

Preocupa la fuga d’empreses?
Moltíssim perquè serà molt difícil que tornin i, sobretot, perquè les conseqüències en termes d’inversió futura no es perceben d’un dia per l’altre. Molt em temo que votant opcions separatistes les empreses continuarien marxant. De fet, des de l’aplicació del 155, s’ha aturat de manera dràstica la fugida d’empreses.

Com també va arrencar de manera dràstica amb l’aprovació des de Madrid del decret que en facilitava la sortida.
No, perquè aquest decret estava fet per a les empreses que, si no marxaven ràpidament, s’enfonsaven en borsa. Aquestes empreses el que van demanar és auxili perquè estaven perdent al ritme del 10% diari en borsa i si continuaven així tres dies més, l’empresa desapareixia. Les empreses ho van demanar.

Tractant-se només de canvis de seu social i sense deslocalitzar personal, no ha sigut més una mesura de pressió contra l’independentisme que una amenaça real per a l’economia?
Les empreses, el que fan amb aquesta decisió és demostrar que un escenari d’independència no és bo per a elles. I que, per tant, amb un escenari de potencial independència marxarien i ho traurien tot. I més amb una llei de transitorietat redactada pràcticament per la CUP, és un escenari d’enfonsament de l’economia catalana.

T’atreveixes a dir-me quants diputats treureu a Tarragona?
Tenim molta confiança a recuperar el segon diputat i la solidesa del partit a Tarragona.