Els carrers tornen a bullir a les portes de l’aplicació del 155

Manifestacions arreu del país arran de l’entrada a presó dels presidents d’Òmnium i ANC

Per . Actualitzat el

Les detencions de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, president de l’ANC, han tornat a revifar unes brases que semblaven adormides després de la frenada declaració d’independència del 10 d’octubre. Arreu de Catalunya s’estan produint mobilitzacions des que es va saber la notícia de l’empresonament dels dos representants de la societat civil sota l’acusació d’un presumpte delicte de sedició. Bona part de les institucions catalanes i la gran majoria de la societat consideren que l’empresonament dels dos Jordis confirma la repressió estatal envers el procés sobiranista a costa d’eliminar els drets més elementals del poble català, fins al punt d’haver-los convertit en els primers «presos polítics» que hi ha a l’Estat espanyol des dels temps de la dictadura de Franco.

La primera convocatòria organitzada per les entitats sobiranistes s’ha dut a terme aquest dimarts al migdia, amb aturades de deu minuts davant dels llocs de treball. A l’Ajuntament de Tarragona se n’ha dut a terme una de les més multitudinàries amb la participació dels regidors dels partits sobiranistes i de la regidora del PSC, Elvira Ferrando. També s’han aplegat un grup destacat de tarragonins davant de la delegació del govern de la Generalitat on han parlat el delegat Òscar Peris, la presidenta d’Òmnium del Tarragonès, Rosa Maria Codines, i Pere Grau, membre del Secretariat Nacional de l’ANC, que ha admès que «amb els Jordis ens han empresonat a tots» i ha fet una crida a aixecar la suspensió que pesa sobre la declaració d’independència. En els mateixos termes s’ha expressat la presidenta d’Òmnium del Tarragonès que ha reconegut que «no és possible el diàleg».

En aquest sentit, Peris ha lamentat que «ahir el Govern enviava una carta demanant diàleg i l’Estat responia amb dues detencions de dos representants de la societat civil que han capitalitzat unes manifestacions de manera pacífica i exemplar».

La independència, en l’aire

El Govern ja ha anunciat que mantindrà la seva oferta de diàleg a l’Estat fins dijous, quan acaba el termini del requeriment previ a l’activació de l’article 155 de la Constitució. Queda per saber si a les portes de la intervenció de l’autogovern català el president Carles Puigdmenont s’atrevirà a aixecar la suspensió de la declaració d’independència que ell mateix havia demanat per afavorir un diàleg que sembla  cada vegada més impossible.