«Si s’emporten les urnes, el 2 d’octubre continuarem»

Carles Xavier Gómez, coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana

Per . Actualitzat el

L’1-O està al caure i l’estira-i-arronsa entre l’Estat i gran part de la societat civil i política catalana no s’atura. Parlem amb el coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana a Tarragona perquè valori els últims esdeveniments i ens expliqui el paper de l’entitat durant la històrica jornada que s’albira.

Votarem?
Sí. El Govern ha dit que sí i nosaltres no tenim cap motiu per dubtar-ne.

Us imaginàveu aquesta resposta?
Hi ha un sector de la població que sí. Jo, sincerament, no pensava que arribarien a aquests extrems tan bèsties.

Us està fent un favor, l’Estat?
No. Una repressió no és mai un favor. Ja hem estat 300 anys rebent represàlies. Hi ha una altra manera de fer les coses. Potser és que l’Estat espanyol no coneix cap més manera de fer. Cada vegada que els catalans hem tingut alguna mena de reivindicació han aplicat la mateixa solució: la repressió.

Ho diré d’una altra manera: us està donant la raó?
Sempre hem tingut diverses raons per voler la independència: criteris polítics, socials, econòmics, identitaris… però sobretot, el més important, eren criteris de futur. Un dels nostres arguments fonamentals és que volem un estat més just, més solidari, més lliure: més del segle XXI. I, quan veiem això que està passant, se’ns demostra que l’espanyol no ho és prou. Ens estan donant la raó. De fet, com diu el professor Cotarelo, «en cinc-cents anys, només hi ha hagut un intent de canviar el sistema de govern espanyol: la República… i va durar només tres anys». És un país que les castes dominants continuen dominant.

La Guàrdia Civil pot acabar impedint la votació?
No crec que acabi passant, però si s’emporten les urnes, el dia 2 d’octubre continuarem.

Què vol dir continuarem?
Fins ara hem fet una resistència passiva, que continuarà sent pacífica, però haurem de començar a prendre iniciatives. El Govern segur que té iniciatives pensades per si no ens deixen votar amb normalitat.

Quines?
No ho sé, però s’està parlant d’una possible Declaració Unilateral d’Independència (DUI), de vagues generals… Després de tants anys, no tornarem cap a casa com si no hagués passat res.

Quina imatge s’està donant al món?
Del segle XVIII, que és la imatge que pertoca a aquest Estat. Si no opines com jo, et pego; si no m’agrada la teva pàgina web, te la tanco; si poses les urnes, et porto al jutjat; el Tribunal de Comptes que sanciona econòmicament com no ho havia fet fins ara; el Tribunal Constitucional donant una imatge de tribunal de pandereta. Només falta el conde duque de Olivares per aquí.

Sembla que el govern de l’Estat ha aconseguit mobilitzar els comuns…
Nosaltres sempre hem pensat que tard o d’hora vindrien, perquè sempre hem sabut com és l’Estat espanyol. Hi ha un sector de l’esquerra que encara tenia esperances de canviar-lo i suposo que, quan s’han adonat que no es pot, és quan han fet el pas de posar-se al costat de les forces que volen un progrés en aquest país… cosa que els socialistes no han fet perquè suposo que ja els està bé el tipus de govern que hi ha a Espanya, ja que és del que viuen tots.

Us han sorprès les mobilitzacions d’arreu d’Espanya?
El que ens sobta és que no hagin sortit abans. Des del primer moment he trobat a faltar els moviments dels intel·lectuals espanyols. Ara, en comencen a sortir alguns.

Pocs.
Jo he parlat amb alguns d’ells i no diuen res per por de quedar-se sense feina. Aquest és el país que tenim en el qual un intel·lectual, si diu el que pensa, pot deixar de treballar.

Quina participació creieu que hi haurà diumenge?
La gent està molt mentalitzada per votar. Jo espero una participació alta.
 
Què aconselleu de cara a l’1-O?
Anar-hi aviat i quedar-se al col·legi a fer pinya.

Us han tancat la pàgina web.
Si tanquen un web, n’obrim un altre. Si ens estripen un paper, en pengem dos. És la força de la mobilització del poble. Però és terrible tancar pàgines web sense manaments judicials. Això et dona una idea de l’esperit d’aquest país.

Què farà l’ANC aquest diumenge?
Ajudarem en tot el que faci falta. Donem serveis d’informació, ajudem gent impedida perquè pugui anar a votar… Ens trobaran als locals de l’ANC pel que faci falta.