La ciutat estrenarà una parella de gegants egipcis per Sant Magí

Les noves figures festives són obra de la Colla Gegantera del passeig Torroja de Tarragona, que ja té una parella d’hebreus

Per . Actualitzat el

La Colla Gegantera del Passeig Torroja ja està treballant en els últims retocs de Ramsés II i Nefertari, els nous gegants egipcis de la ciutat. Una parella que s’uneix als dos hebreus, la Tecla i el Magí, que la colla ja fa anys que llueix per festes. Els responsables de les noves figures festives són el Ramon i l’Aaron Sentís, pare i fill i geganters de tota la vida, que recullen el testimoni d’una tradició gairebé centenària dins de la família dels Rossos.gegants-torroja

Quan l’Aaron Sentís parla de gegants és impossible no contagiar-se de la seva passió. A la carnisseria de la família del carrer Major, fotografies amb els Gegants Moros i els hebreus et donen la benvinguda i, des de fa mesos, el mòbil del jove geganter treu fum per quadrar les colles que visitaran la ciutat el dia que es presentin els gegants egipcis. Un projecte iniciat el 2013, amb son pare, sota la premissa de «fer una nova parella de gegants que no s’haguessin vist mai a Tarragona». I, quatre anys després, els dos faraons ja són tangibles gràcies a la feina del Ferran Rei, de La Botigueta de la Festa, i de l’Aaron i el Ramon.

D’unes dimensions molt superiors a les dels seus companys de colla de l’altre costat de la península d’Aràbia, el Ramsés II serà un guerrer de 3,90 metres i la Nefertari, una faraona de 3,65 metres. Per fer-nos una idea del seu aspecte, l’Aaron ens diu que s’han basat en els personatges de la pel·lícula de Ridley Scott, Exodus. Manca saber el pes exacte de les noves figures festives, que dependrà del vestuari, confeccionat a El Barato de Reus, i de les joies, obra de l’Adrià Malet, però «Ramsés II no baixarà dels 90 quilos». Si arriba als 100 quilos o no, dependrà en gran part dels complements i, en aquest sentit, l’Aaron ha posat èmfasi en els anells de matrimoni que lluiran la parella egípcia i que portaran la roda de carro del poble gitano. «Aquests trets distintius serviran perquè tothom sàpiga que els portadors dels gegants som membres de la comunitat gitana de Tarragona», admet l’Aaron. Una comunitat molt arrelada a les festes de la ciutat i, en especial, al món geganter. «Quan portem un gegant, volem que sembli una persona i preferim que llueixi d’una manera seriosa», explica l’Aaron, gesticulant amb les mans perquè puguem entendre com ballen «la base i la contra».

La colla del Passeig Torroja és molt jove, batejada el 2010, potser per això té tanta energia i es llança a la piscina amb uns gegants tan grans que, admet l’Aaron, «sortiran en comptades ocasionals a causa del seu pes i la seva grandària». Ja veurem quantes en seran perquè, amb l’altra parella de gegants, han arribat a fer més de 20 sortides en un any, tot i la dificultat de la colla per compaginar feina i lleure. Allò que sí que és segur és que els tarragonins podrem conèixer la Nefertari i el Ramsés II a la 4a Trobada de gegants de Sant Magí prevista pel 12 d’agost. Una festa en la qual, tal com ens avança l’Aaron, participaran gegants centenaris com els de Montblanc, històrics com els d’Àmer i vinguts de més enllà del Principat, com els de Vinaròs. A més a més, l’actor tarragoní Víctor Benjumea serà l’encarregat de fer el pregó de la trobada.

Aaron Sentís amb el gegant egipci Ramsés II, de qui no mostrem el rostre per preservar la sorpresa de la presentació oficial. / Foto: Jm Cohí.

 

Aaron Sentís amb el gegant egipci Ramsés II, de qui no mostrem el rostre per preservar la sorpresa de la presentació oficial. / Foto: Jm Cohí.