Els homes cuidadors comencen a fer-se lloc en el mercat laboral

L’escassa presència del sexe masculí en aquest àmbit es justifica, sobretot, per les reticències de molts usuaris

Per . Actualitzat el

El món, i el nostre país, ha canviat molt en les últimes dècades. Però, malgrat els avenços socials i laborals adquirits, encara existeixen «feines d’homes» i «feines de dones». La segregació ocupacional per sexe continua sent una característica molt generalitzada al mercat laboral, però això no impedeix que alguns homes i dones trenquin els esquemes establerts i ajudin a crear una nova realitat. Un exemple d’això són els homes cuidadors, una figura encara poc habitual però que sembla que va a l’alça. Un exemple d’aquest fet el trobem al Servei d’Atenció a Domicili (SAD) de la Xarxa Santa Tecla on, dels sis homes que hi ha en una plantilla de 135 persones, cinc van ser contractats el 2016.

La jornada de debat «Homes cuidadors» organitzada per la URV va tractar aquest recent canvi de paradigma que viu el sector assistencial posant sobre la taula els resultats provisionals del projecte «Homes cuidadors. Reptes i oportunitats per reduir les desigualtats de gènere i afrontar les noves necessitats de cura». El document, elaborat a partir d’entrevistes a gestors de cura del tercer sector i mercantils, destaca que hi ha una oferta cada vegada més gran d’homes en aquests treballs. Malgrat tot, el nombre d’homes a les plantilles dels gestors de cura és molt baix (des d’aquells que no en disposen de cap fins als que tenen entre el 2 i el 5% de personal masculí dedicat a la cura directa). Només les empreses que presten serveis d’assistència personal a persones discapacitades afirmen que tenen una plantilla en la qual els homes representen el 30%.

Anna Gómez, responsable del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) de la Xarxa Santa Tecla, explica que només un 10% dels candidats al lloc de treball són homes. No obstant això, i segons l’estudi de la URV, la raó més important que justifica l’escassa presència encara d’homes cuidadors a les plantilles és el rebuig dels usuaris. Una afirmació que l’Anna Gómez matisa, «la meva percepció des del SAD és que són els fills o les parelles dels usuaris els que rebutgen els homes».

En aquest sentit, l’estudi diferencia els serveis a domicili dels centres residencials en els quals no es fa distinció per gènere entre el personal que atén els usuaris. En canvi, tal com explica la responsable del SAD de Tarragona i el Vendrell «quan entrem dins del domicili, entrem dins de la seva intimitat i, de vegades, és una dona gran que et diu que només l’ha vist despullada el seu marit».

Tot i aquest handicap, els gestors coincideixen en la necessitat d’equilibrar el nombre d’homes i dones en les seves plantilles. «La societat ha canviat i més que canviarà», adverteix l’Anna Gómez. «Molts nois que abans feien la Formació Professional per treballar a la construcció, ara fan la de cuidadors. La joventut que puja no té manies», afirma.

Aquest canvi de comportament també és aplicable als usuaris, ja que, segons l’estudi, la situació de rebuig dels usuaris a ser atesos per un home està canviant un cop superats els prejudicis inicials. Per exemple, destaca el document, els usuaris homes cada vegada són més indiferents al fet que siguin homes o dones qui els cuidin.

Pel que fa a les capacitats del sexe masculí per desenvolupar aquesta feina, la responsable del SAD de la Xarxa Santa Tecla admet que són les mateixes que les de la dona amb l’afegit d’una pressuposada major força física. En aquest sentit, destaca que «l’actitud és el més important perquè tractem amb persones i no tothom pot fer aquesta feina».

GENTGRAN-LA-MORAMés habitual en l’àmbit familiar

La professionalització dels homes cuidadors és nova però en l’àmbit familiar sempre han existit en major o menor mesura. És el cas del Josep, un veí de Tarragona, que cuida la seva dona, Josefina, com diu ell, «les 24 hores del dia». Rep l’ajuda del SAD que, dos cops al dia, li envia una treballadora familiar que s’encarrega de netejar-la i vestir-la. La resta d’hores del dia, el Josep és el cuidador que vigila que no prengui mal, l’ajuda a desplaçar-se, li fa el menjar… i, sobretot, li fa companyia.

Prop d’un miler d’usuaris entre Tarragona i el Vendrell

El Servei d’Atenció Domiciliària de la Xarxa de Santa Tecla és l’encarregat de gestionar l’atenció domiciliària de les persones que ho requereixen a Tarragona i al Vendrell. El SAD ha tingut una demanada creixent en els darrers mesos i, ara, atén 724 usuaris a Tarragona i 148 al Vendrell.

Les persones que vulguin sol·licitar el Servei d’Atenció Domiciliària de la Xarxa es poden adreçar als serveis socials del seu municipi o bé a les oficines del SAD de la Xarxa de Santa Tecla, situades al segon pis del carrer Joan Maragall, 1 de Tarragona.

També es pot trucar al telèfon 977 25 99 08 o bé escriure al correu domicili@xarxatecla.cat.