El renaixement de l’orgue de la catedral

Comença la restauració de les portes del moble que acull l’instrument datades del segle XVI

Per . Actualitzat el

 

Fa set anys que les portes, o batents, de l’orgue de la catedral (un dels pocs renaixentistes del nostre territori que encara en conserva les pintures) es van desmuntar i salvaguardar a l’espera d’un moment adequat per restaurar-les. Les importants inversions dutes a terme duran la darrera dècada per rehabilitar la catedral han copat el pressupost del capítol catedralici i han impedit dur a terme el projecte fins ara, quan tres agents (el mateix capítol, la Generalitat i Fundació Privada Mútua Catalana) s’han posat d’acord per sufragar els més de 200.000 euros que val la restauració de les dues batents del moble de l’orgue.

Les portes, que tancaven i ocultaven els tubs del cos central de la caixa en determinats moments del calendari litúrgic, són un conjunt pictòric de l’italià Pietro Paolo da Montalbergo de la segona meitat del segle XVI on hi ha representades diferents escenes bíbliques. La restauració, en coordinació amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, comptarà amb la col·laboració de professionals experts en les diverses matèries que permetran retornar a les teles el seu aspecte original. «La finalitat és estabilitzar-les, que no es tornin a fer malbé, i deixar-les pel gaudi dels visitants», explica la restauradora Maite Toneu que assegura que «el criteri és el de la mínima intervenció i del màxim respecte».

Les grans dimensions de les portes i la posterior funcionalitat que se’ls vol atorgar seran les principals dificultats amb les quals es preveuen trobar els restauradors. Un d’ells, el David Silvestre, apunta que «a diferència de la majoria d’obres d’art que es restauren i es deixen immòbils en un recinte, aquestes portes s’han de poder obrir i tancar un cop enllestim la restauració».

El procés de restauració consistirà en una neteja inicial de les policromies que inclourà la retirada de les intervencions sorgides d’altres restauracions que l’obra ha anat acumulant durant els segles. També es consolidarà la tela en la qual ja s’han detectat, com a mínim, tres estrips. Aquesta primera fase es farà en vertical i, un cop enllestida, es procedirà a retirar les teles del bastidor i a dur a terme la darrera part dels treballs: el retorn cromàtic de les dues sarges i, probablement, el posterior envernissat de protecció. Paral·lelament s’estudiarà l’estat del bastidor per saber si cal canviar-lo. «Creiem que sí que caldrà canviar-lo perquè està molt afectat», admet el restaurador. Un cop enllestides totes les fases, només caldrà tornar-les a posar al moble de l’orgue, una tasca que, arran de les grans dimensions de les portes, no es preveu senzilla.

Tota la intervenció tindrà una durada aproximada de dos anys i un cost de més de 200.000 euros. El 50% de l’aportació de l’obra anirà a càrrec de la Fundació Privada Mútua Catalana i del capítol catedralici. L’altra meitat es preveu que es podrà aconseguir a través d’una línia de subvencions que la Generalitat de Catalunya traurà a concurs aviat.