Tarragona recicla pitjor any rere any

Cau la recollida selectiva i la ciutat només aposta per campanyes de sensibilització

Per . Actualitzat el

La conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona ha aprofitat la presentació de les dades de recollida selectiva del 2016 per mostrar als periodistes la tasca que es du a terme a la planta de compostatge de Botarell. Un equipament que irònicament gairebé no rep escombraries procedents de Tarragona perquè els índexs de reciclatge de matèria orgànica de la capital (6%) són ridículs, però que ha servit perquè els professionals de la informació vegin de primera mà els residus que arriben de municipis que aposten de debò per ser ‘smart’, com Vila-seca (més del 20%).

Tot i que la consellera de Medi Ambient, Ivana Martínez, ha volgut vendre la feina feta, les xifres deixen al descobert una realitat molt més crua. Tarragona recicla pitjor cada any mentre que la immensa majoria de municipis de Catalunya milloren. Des del 2013, la ciutat està registrant uns índexs de reciclatge cada cop més baixos, passant del 32,6% al 27,7% actual. La incapacitat del consistori per fer front a aquest ridícul davant la resta del país –que el 2015 reciclava de mitjana un 39% dels seus residus– es mostra en unes declaracions de la regidora en les quals diu que «tot i aquesta evolució tan positiva, cal tenir en compte que per arribar al 50% de recollida selectiva marcat per l’Agència de Residus (ARC) per a l’any 2030 s’ha de continuar treballant». Una sentència que falta a la realitat –ja que considera que la recollida selectiva a Tarragona evoluciona positivament– i que, a més, confon els objectius marcats per l’ARC i per la Unió Europea, que són del 50% el 2020 i del 70% el 2030.

O sigui que, en tres anys, Tarragona hauria de gairebé duplicar el seu índex de recollida selectiva. Una tasca que esdevé utòpica, sobretot veient que les polítiques relacionades en aquest àmbit no canvien i es basen en campanyes de conscienciació que ja s’han demostrat inútils. Al calaix es queden reivindicacions veïnals com el porta a porta en l’àmbit del centre històric i en altres zones de la ciutat, o recomanacions de l’ARC com implantar el pagament per generació.

A banda de l’aspecte social i medi ambiental, la mala gestió dels residus de la qual fa gala Tarragona implica i implicarà una despesa econòmica extra en els pròxims anys. Si el 2016 costava 19,1 euros enviar una tona de residus a abocador i 9 euros/tona a incineració, l’any 2020 costarà 47,1 euros/tona per a abocador i incineradora. Dit d’una altra manera i fent números rodons, si ara Tarragona es gasta al voltant de mig milió d’euros per eliminar les escombraries que no es reciclen, el 2020 se’n gastarà més de dos milions (si es mantenen aquests percentatges de reciclatge).