El temporal d’aquests dies fa plantejar la gestió de les platges

Calafell vol fer com Torredembarra i apostar per les dunes naturals per frenar els efectes del temporal

Per . Actualitzat el

Les imatges de les inundacions i dels passejos marítims plens de sorra i algues s’han fet virals aquests darrers dies a causa del fort vent de llevant. El mar ha fet gala d’una virulència voraç que s’ha cruspit moltes de les platges del nostre litoral i, ara, els municipis comencen les tasques de neteja.

El passeig marítim de Tarragona a l’altura de la platja de l’Arrabassada va quedar inundat; els carrers de la façana marítima del Vendrell, també; el passeig marítim de Cunit va restar tallat al trànsit a causa de l’aigua que va arribar a arrossegar contenidors, Calafell, Torredembarra, Miami platja i la resta de municipis del litoral tarragoní també han patit els efectes d’aquest temporal en major o menor mesura.

No és estrany que es produeixin fets d’aquesta índole durant els mesos d’hivern, però ja hi ha municipis que es plantegen com aconseguir que els danys siguin menors. Un exemple el trobem al consistori de Calafell, que anuncia que es planteja «crear dunes per protegir la platja quan hi hagi temporals com el d’aquest cap de setmana».

L’alcalde del municipi, Ramon Ferré, admet que «fa temps que ho estem valorant, perquè l’erosió a la platja és evident des de fa anys i cal trobar solucions».

Ferré ha dit també que caldria actuar «en els trams de platja que més estan reculant» i que «s’hauria e fer amb el mínim impacte possible, inclòs el visual».

Les dunes tindrien tres funcions. La primera, ser una defensa més contra les onades, un obstacle per ajudar que el mar no arribi al passeig marítim. La segona, ajudarien a consolidar la platja, tot retenint sorra. I la tercera, finalment, serien reserves de sorra que, distribuïdes per la costa, podrien escampar-se ràpidament allí on calgués, després dels temporals.

Un exemple de l’efectivitat que tenen les dunes, el trobem a Torredembarra. La platja de la Paella conté dos camps dunars que han evitat que la dispersió de la sorra d’aquests dies fos tan forta com a la resta de platges. Per aquest motiu, des del consistori torrenc ja s’ha anunciat que quan es duguin a terme les tasques de neteja del passeig marítim, es deixaran les algues que el mar ha portat a la platja perquè fixin la sorra.

Crítiques al Vendrell

Des de la Xarxa Vendrellenca s’ha emès un comunicat mostrant «preocupació per la falta de solucions a les inundacions als barris de la façana marítima cada vegada que plou o hi ha temporal».
L’entitat considera que «no es pot considerar acceptable la resposta que l’Ajuntament dona a la gent que viu a la façana marítima de la nostra vila cada vegada que hi ha pluges fortes o temporal al mar i part dels carrers s’inunden, ja que veiem que això passa any rere any i la resposta és no fer absolutament res que minimitzi aquest problema, que fa que l’aigua inundi els carrers i entri a les cases de la gent».

Per aquest motiu insten el Ple municipal a «trobar una solució a aquest problema que fa molts anys que dura i que no ha tingut al davant de l’Ajuntament un govern amb ganes de trobar una solució per la gent que viu a la façana marítima de la nostra vila».