Comença la recuperació del teatre romà

Els treballs s’inicien un any més tard del que es preveia inicialment

Per . Actualitzat el

L’any ha començat posant fil a l’agulla  a un bon propòsit pendent. Es tracta d’una promesa que va fer l’antic conseller de Cultura a finals de 2015 i que s’havia de complir durant el 2016. Va ser Mascarell qui es va comprometre a iniciar les obres de recuperació del teatre romà de Tarragona el febrer de l’any passat amb la idea de tenir-les enllestides a principis del 2017. Prop d’un any després de la data inicialment establerta, aquest dilluns, han començat els treballs que serviran per convertir l’espai en un autèntic parc arqueològic.

Amb un pressupost que supera els 800.000 euros, s’ha iniciat la primera fase del que serà el parc arqueològic més gran de Tarragona i que inclourà des del teatre romà fins a les termes de Sant Miquel (propietat de la Generalitat).

La interpretació del teatre que es farà en aquesta primera fase és parcial i inclourà principalment la càvea i l’orquestra, però no inclou ni l’escena ni els jardins, que formaran part de la segona fase.
Aquesta primera fase inclou la intervenció arqueològica iniciada dilluns a l’entorn de les restes visibles actualment, amb l’objectiu de trobar noves grades. Es calcula que tindrà una durada de 3 mesos i costarà 100.000 euros. Paral·lelament, s’ha iniciat la restauració i consolidació de les restes conegudes amb un termini de 2 mesos i un cost de 200.000 euros.

Un cop enllestits aquests treballs i la consolidació del mur del carrer Caputxins, es procedirà a la construcció de la interpretació de la càvea. Començarà un cop acabat el procés de restauració, durarà un any i tindrà un cost de 450.000€, pagats conjuntament entre la Generalitat i el Ministeri de Fomento a través de l’1% cultural.

Seguint el projecte de l’arquitecte Antoni Gironès, s’instal·larà una gran estructura de ferro que ajudarà el visitant a comprendre les dimensions originals del teatre i conèixer els detalls del recinte.

Aquesta intervenció, que ja ha aixecat crítiques entre alguns arqueòlegs de la ciutat per l’impacte visual que pot tenir, preveu que els visitants puguin travessar la plataforma i també una passarel·la que es col·locarà entre l’escena del teatre i la grada on s’ubicaven les autoritats.

A banda, també es construirà un recinte de dues plantes amb una zona polivalent i un espai d’interpretació del teatre, entre els carrers Caputxins i Sant Magí.