L’Hospital de Santa Tecla incorpora un ecocardiògraf d’última generació

És un aparell de referència que evitarà derivacions de pacients a Barcelona

Per . Actualitzat el

L’Hospital de Santa Tecla ha incorporat un nou aparell per dur a terme les ecografies cardiovasculars. L’equipament suposa un salt qualitatiu per l’àrea de Cardiologia del centre, ja que aquest millora les prestacions que oferia l’anterior. «Hem fet un salt que s’adapta a la creixent demanda assistencial de l’hospital», admet el cardiòleg Lluís Olivan «ja que, per tal decidir si cal enviar un pacient a cirurgia cardíaca per reparar vàlvules, cada vegada és més necessari disposar d’imatges amb una alta qualitat i concreció».

Imatges de qualitat i processat d’imatges superior són les virtuts d’aquest nou ecocardiògraf que inclou tecnologia 3d, un valor afegit que permet la visualització espacial de la vàlvula cardíaca. Similar a les ecografies fetals anomenades 4d, amb color i amb sensació de profunditat. «Tenim una imatge cardíaca de molta prestació que ens ajuda a prendre decisions conjuntament amb els nostres pacients», diu el doctor Olivan.

El nou ecocardiògraf no només dóna més garanties alhora de corroborar un diagnòstic, sinó que a més a més fa més difícil que es pugui escapar una patologia. «El que canvia és la quantitat de teixit cardíac que podem arribar a quantificar. Abans era del 75% i amb la nova unitat es pot arribar al 95%, un percentatge màxim, ja que és impossible disposar d’un percentatge del 100% per mala finestra».

En la tecnologia d’ecografies, tenir mala finestra vol dir que alguna cosa s’interposa entre el so que emet la màquina i l’òrgan que s’analitza. En aquest sentit, Olivan recorda que «el cor està darrera de les costelles i enmig dels pulmons. En el supòsit que hi hagués una patologia pulmonar molt important o les costelles estiguessin molt juntes i calcificades podrien donar mala finestra».

Referent a Tarragona

L’Hospital de Santa Tecla no és l’únic centre amb aparells d’aquest tipus a la ciutat de Tarragona. L’Hospital Joan XXIII també disposa de dos ecocardiògrafs cardiovasculars.

Gràcies a les prestacions d’aquests aparell es podran evitar derivacions a Barcelona de pacients tarragonins que tinguin dubtes sobre les ecografies cardiovasculars que s’han dut a terme amb aparells menys exactes.