Els CAP del Vendrell i Vila-seca, pioners en psicoeducació grupal

L’activitat dóna eines als pacients perquè superin aquests estats lleus o moderats de depressió i angoixa

Per . Actualitzat el

La psicoeducació grupal està inclosa dins de la Ruta Assistencial de la Depressió com una eina de tractament de les depressions lleus i moderades i de les angoixes. És un tractament en grup que duen a terme alhora una infermera i una psicòloga i que està obtenint bons resultats entre pacients que pateixen patologies mentals lleus o moderades. A hores d’ara, les sessions de psicoeducació s’estan duent a terme en una primera fase als CAP del Vendrell i de Vila-seca.

El 2012, la infermera Pilar Rodríguez, del CAP del Vendrell, va començar a treballar conjuntament amb el psicòleg i el psiquiatre del centre de salut mental en un pla estratègic per atendre les depressions lleus i moderades. L’any següent aquest pla va entrar en funcionament i, ara, es calcula que unes 120 persones l’any passen per les sessions de psicoeducació.

Com a pas previ a aquestes sessions, la Pilar i una psicòloga s’encarreguen de rebre els pacients derivats pels metges de família i duen a terme una entrevista individualitzada per realitzar un cribratge definitiu. En el cas que el diagnòstic sigui d’una depressió lleu o moderada, s’ofereix als pacients el servei gratuït de psicoeducació. Si es diagnostica un cas de depressió profunda, el pacient es deriva al centre de salut mental.
Després d’aquestes sessions, es fa un seguiment i la Pilar admet que «ha donat molts bons resultats» entre els pacients que pateixen quadres lleus i moderats de depressió o ansietat.

Depressió i ansietat

«L’ansietat és tot un seguit de sintomes físics (palpitacions, marejos, nausees…), hi ha com una intranquil·litat. I la depressió ja és una tristesa constant», explica la Pilar que admet que aquestes dues patologies «moltes vegades van de la mà». Per aquest motiu, el tractament d’aquests quadres clínics es pot dur a terme de manera conjunta a través de la psicoeducació grupal.

Evitar els fàrmacs

Un dels objectius principals d’aquestes sessions de psicoeducació que es duen a terme al Vendrell i a Vila-seca és evitar els psicofàrmacs. «Si calen, calen», admet la Pilar, fent esment dels casos de depressió profunda amb els quals la medicació és indispensable.

Per evitar els fàrmacs, la psicoeducació grupal dóna eines als pacients perquè superin aquests estats lleus o moderats de depressió i angoixa. Eines que consisteixen a fer-los entendre què els succeeix, ensenyar-los com «fer canvis de pensament» i aconsellar-los pràctiques saludables com ara l’esport i una bona alimentació. Dos mantres que, tot i que poden semblar recurrents, són la recepta ideal per evitar aquests tipus de patologies, segons ens explica la Pilar: «l’esport i l’alimentació saludable ajuden a no caure en la depressió i, quan hi ets, a sortir-ne millor».

Atès el bon funcionament del programa en aquesta primera fase al Vendrell i a Vila-seca, es preveu que les sessions de psicoeducació grupal s’estenguin a altres centres del territori.