«A vegades un petit grup pot ser la clau d’un resultat»

Entrevista al candidat de CDC al Senat Joan Basora

Per . Actualitzat el

Joan Basora va de candidat al Senat per CDC a la província de Tarragona. Dies abans de les eleccions passa per la nostra redacció per respondre a unes preguntes.

S’ha posat molt en dubte el Senat.
Sí, però el cert es que és una cambra legislativa. Té una funció real i mentre segueixi existint és important i s’hi d’anar.

Fins i tot quan el PP fa i desfà gràcies a la seva majoria?
Mentre uns estaven pendents de pactar i pactar, els nostres senadors han fet un munt de feina.

Però serveix d’alguna cosa?
Sí, perquè les cambres són per portar la veu del poble. Tenim un cas recent amb el tema dels pagesos i, puc assegurar-te, que la veu ha arribat encara que després, per aritmètica, no tinguis prou escons per poguer tirar una iniciativa endavant.

Pot canviar l’aritmètica actual?
A vegades un petit grup pot ser la clau d’un resultat i més quan les forces majoritàries no se n’han sortit alhora de trobar un pacte.

Un clàssic: què hi va a fer un partit independista a Madrid?
Tot el que es pugui perquè mentrestant estem allà. Ja arribarà el dia que no calgui anar-hi. Hi hem de ser i hi hem de ser forts.

Amb el feeling CDC – ERC, se us fa difícil plantejar una campanya amb ells com a rivals?
No és l’objectiu. Seria una pèrdua de mulsculatura i de força estar pendents de que fa ERC i que deix de fer. Portem camins similars i els enemics són els altres.

Podem apunta a triomfador.

Si fem cas a les enquestes, sí. Però si jo els hagués d’examinar miraria el que han fet i el balanç no seria ni positiu ni negatiu: moltes accions però res de resultats. No han sigut capaços de posar-se d’acord amb ningú.

Afectarà l’actualitat parlamentària als resultats?
Si afecta ha de fer-ho en possitiu per nosaltres perquè CDC ha demostrat sacrifici, tolerància i fermesa alhora de tirar els projectes endavant. Per tant, està demostrat perquè el Govern de la Generalitat està on està i no és per defecte de Convergència són altres els efectes que ens fan estar on estem ara. Aquí l’únic que fa els deures i segueix el full de ruta no hi ha dubte que és Convergència.

No s’està criminalitzant molt la CUP que surten en campanya de les generals sense presentar-s’hi?
Possiblement perquè no han estat els únics que han votat a favor de l’esmena a la totalitat. Però, el que també està clar és que un dels culpables és la CUP i més perquè després del pacte d’estabilitat confiàvem amb ells.

Quins pronòstics teniu?
Treure una força relativament potent com per poder tirar les coses endavant. No ens creiem les enquestes perquè s’està treballant la campanya amb molta il·lusió tot i el cansament.

I en números?
No m’atreveixo però és possible repetir l’empat a sis. No crec que, en general, hi hagi grans canvis.

Si va al Senat, quines seran les prioritats?
Que Tarragona deixi de ser aquest cul de sac en l’àmbit de les infraestructures. Cal un coordinador d’Infraestructures perquè posi ordre al galimaties que tenim al territori i que sigui capaç de veure, des d’un mateix punt de vista, la situació del coll d’ampolla de Castell Bisbal o les incongruències del tram Castelló – Vandellós. Perquè no és només qüestió de posar vies sinó també gestionar-les.