La ciutat recupera l’edifici més emblemàtic de la seva façana litoral

L’espai acollirà un restaurant de cuina marinera a la planta baixa, un teatre al primer pis i oficines del Port de Tarragona a dalt

Per . Actualitzat el

El barri del Serrallo de Tarragona enllestirà la remodelació del seu edifici més emblemàtic a mitjan mes de juliol. Amb les obres pràcticament enllestides, el Port de Tarragona ha obert les portes de l’espai a la premsa per mostrar la feina feta durant aquests prop de catorze mesos. Amb un cost d’1,2 milions d’euros, l’obra s’ha dut a terme gairebé dins del termini previst amb un desfasament de només dos mesos. Una dada que no és habitual en el marc de l’obra pública de Tarragona, tan acostumada als endarreriments, ja no d’uns pocs mesos sinó anuals, i als sobrecostos imprevistos.

El renovat pòsit de pescadors acollirà un restaurant a la part baixa, un teatre a la primera planta i oficines del departament de Port Ciutat. Tot això encabit dins la mateixa geometria de l’edifici antic i conservant els elements més característics de la façana, com ara el rellotge que es va haver de desmuntar per poder fer tota l’obra de rehabilitació de la part frontal, que després es va tornar a col·locar i que ara ja torna a marcar les hores com anys enrere. «És un edifici emblemàtic i el que s’ha volgut fer és mantenir la fisonomia inicial», explica Montse Adan, directora de Comunicació del Port de Tarragona.

El restaurant és la part de l’obra que està més endarrerida però es calcula que pels volts de la festivitat de la Mare de Déu del Carme ja estarà enllestit. El passat dissabte es va tancar el termini per presentar les ofertes i deu empreses han mostrat el seu interès per regentar l’espai gastronòmic. Entre els requisits de les bases hi ha l’obligatorietat d’oferir cuina marinera i un lloguer mensual mínim de 2.500€ els primers anys que s’anirà incrementant. L’espai manté una distribució similar al que fou La Puda, amb capacitat per poc menys d’un centenar de comensals, però amb l’afegit d’un accés al carrer Callao per l’entrada de mercaderies. Es calcula que a mitjan mes de juliol l’empresa ja podria obrir el restaurant al públic per aprofitar part de la temporada d’estiu.

TEATRE-HORITZONTALLa primera planta ja presenta un aspecte òptim i acull un teatre amb capacitat per a 115 persones. Aquest element ja existia antigament i s’ha remodelat recuperant la llotja original i afegint-hi un nou tram enganxat a l’estructura recentment instal·lada. A banda, s’ha fet més gran l’escenari per fer-lo més funcional respectant l’arc original i treballant la fusteria de tota la sala per fer-la al més semblant possible a la que hi havia anys enrere. Es tracta d’una sala polivalent gràcies a l’espai diàfan on van les cadires en cas d’espectacle que dóna a una terrassa amb magnífiques vistes del barri mariner.

Dalt de tot de l’edifici treballarà el personal del departament de Port Ciutat que s’encarrega de coordinar les activitats i els recursos que l’Autoritat Portuària destina a la ciutadania. Originàriament, en aquest pis hi havia les aules de l’escola del Serrallo que molts serrallencs no havien trepitjat des de feia dècades i que, ara, podran contemplar des d’una perspectiva ben diferent. Aquesta part d’oficines serà la darrera a acabar-se i estarà enllestida a la tardor.

Els tècnics de l’obra expliquen que per dur a terme la correcta rehabilitació integral de la part estructural ha estat necessari resoldre diverses patologies que l’edifici havia anat adquirint amb el pas dels anys. Es tractava, sobretot, de ferros oxidats que han provocat l’expansió dels armats i que s’han arreglat. L’altra part important de l’obra han estat els accessos a l’edifici que s’han renovat completament i, ara, disposa d’ascensor.

Les fonts per Sant Pere

Paral·lelament, el Port de Tarragona ha estat treballant en la millora de les fonts del carrer Trafalgar. Es preveu que estiguin enllestides a finals de juny coincidint amb la festivitat del barri, Sant Pere. Les noves fonts conservaran les figures però afegiran noves prestacions com més jocs d’aigua i llums de colors.
El projecte de remodelació i actualització de les fonts del Serrallo ha tingut un cost de 150.000€.

La connexió Port-Ciutat, licitada

La licitació de la passarel·la que ha d’unir el centre de la ciutat amb la platja ja és un fet. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar-la aquest dissabte. A càrrec de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) el document inclou la «passarel·la de vianants port-ciutat sobre les vies del ferrocarril». Aquest equipament unirà la platja del Miracle amb el tram final de la Rambla Nova a través de la Baixada del Toro.

El pressupost total per a l’execució d’aquesta infraestructura és de 2.117.445,95 euros i el termini d’acceptació d’ofertes és el pròxim 14 de juliol. Un cop passat el tràmit de l’adjudicació, el temps per a la seva execució serà de quinze mesos, amb la qual cosa la passarel·la del Miracle podria estar en funcionament a finals de tardor de 2017, amb una mica de retard sobre el calendari que es manejava originalment, i que fixava juny de 2017 com la data per posar en marxa aquesta infraestructura, abans dels Jocs Mediterranis. La quantitat econòmica és un milió d’euros superior a l’anunciada fins a aquesta data, d’entre 1,2 i 1,4 milions.

Si es compleix el pla previst, la passarel·la començarà on hi ha les escales de la Baixada del Toro per arribar a escassos metres de l’estació del tren i, salvant les vies mitjançant dos ascensors, accedir a la platja del Miracle o seguir uns metres i baixar a prop del Port Esportiu.