Espimsa i paradistes no arriben a un acord per l’horari

L’Ajuntament ofereix una rebaixa que els venedors veuen insuficient perquè els obliga a obrir 56 hores a la setmana

Per . Actualitzat el

Els venedors del Mercat Central que rebutgen l’horari inclòs en el nou reglament del centre comercial continuen estant descontents. El dilluns, l’empresa municipal Espimsa i els paradistes es van reunir per debatre sobre les hores d’obertura del futur centre i no van arribar a un acord que satisfés ambdues parts. Tot i que el reglament ja està aprovat i que, segons la consellera i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, es tractava d’una reunió informativa, des del consistori es va oferir una nova fórmula d’obertura als paradistes.

La proposta d’Espimsa és permetre que, en lloc de les 66 hores setmanals que preveu el reglament que han d’obrir els venedors, poden fer-ne 56 a la setmana. Aquesta reducció horària s’hauria de dur a terme durant els migdies (de 15,30 a 17 hores) o distribuïdes entre dilluns matí o dissabte tarda. A banda, aquesta proposta també obliga els comerciants a coordinar-se perquè sempre hi hagi com a mínim un 60% de les parades obertes. «Vam sortir molt descontents, molt enfadats», explica la portaveu dels paradistes que no volen l’horari, Angelines Martínez.

Aquestes parades d’un o dos treballadors consideren impossible el compliment d’un horari que els obliga a treballar 56 hores setmanals i, per tant, consideren que aquesta mesura no soluciona res i els obliga a contractar més personal sabent que els seus ingressos no seran prou elevats com per fer rendible la contractació. Preguntada sobre aquest punt, la consellera Elvira opina que «quan un és emprenedor ha de buscar les fórmules. Viable? Tothom que té un negoci ha de saber quin negoci té i com ho ha d’afrontar». La responsable d’Espimsa defensa l’horari insistint en el fet que «fa molt que se sap».

Sobre la possible modificació del reglament que la mateixa consellera va deixar sobre la taula en una nota de premsa enviada fa quinze dies, ara Ferrando argumenta que «no tindria sentit perquè va estar exposat fa mesos. És tan recent que fins i tot seria absurd perquè hi ha gent que ja ha fet el seu plantejament».

Distribució polèmica

Encara no s’ha acabat la guerra dels horaris i ja comença la de la distribució de les parades. Aquest repartiment no es fa per sorteig sinó que Espimsa és qui decideix on va cada parada. Aquesta unilateralitat en una decisió tan transcendental pel futur dels paradistes no ha agradat alguns d’ells que reclamen un mètode més just.

«Estem intentant que tothom estigui còmode però és complicat perquè les parades són les que són», justifica Ferrando, que explica que «s’ha intentat quadrar per gèneres i perquè les parades quedin encabides als espais».